Diabetesforening om ny guide: Så bliver det nemmere for især ældre at spise sundt

En indkøbsguide med billeder af de mest almindelige madvarer skal hjælpe diabetespatienter med at putte sundere madvarer i kurven.

Som sukkersygepatient kan det være svært at overskue i et moderne supermarked, hvad man må spise, og hvad man helst skal gå i en stor bue udenom.

Især for ældre mennesker med diabetes-2 er en varedeklaration ofte umulig at tyde og få noget fornuftigt ud af, og derfor hilser flere af de nordjyske lokalafdelinger af Diabetesforeningen den ny indkøbsguide fra Sundheds- og Ældreministeriet velkommen.

quote Problemet er jo netop, at mange ældre ikke orker at læse bagpå varen, så de tager det, de kender. Så det her vil kunne hjælpe de ældre med at træffe de bedste valg for dem. For en flot kage frister jo, så en guide kan bestemt være en god idé.

Mona Jensen, formand, Diabetesforeningen Brønderslev 

- Problemet er jo netop, at mange ældre ikke orker at læse bagpå varen, så de tager det, de kender. Så det her vil kunne hjælpe de ældre med at træffe de bedste valg for dem. For en flot kage frister jo, så en guide kan bestemt være en god idé, siger formand i Diabetesforeningen Brønderslev, Mona Jensen.

Indkøbsguiden er en hurtig rettesnor, der indeholder fotos af dagligvarer, man kender fra supermarkedernes hylder. Varerne er inddelt i 17 fødevaregrupper, bl.a. mælk, ost eller pålæg, som gør det nemt at bruge guiden.

Under hvert foto af en vare er angivet, hvor meget fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre, varen bør indeholde for at være et sundere valg.

Også i foreningens afdeling i Frederikshavn ser formand Steen Jørgensen positivt på den nye indkøbsguide.

- Alt, hvad der kan hjælpe, er godt. Men det kræver, at deklarationerne af varerne i den nye guide er præcise og detaljerede, så de ikke forvirrer mere, end de gavner. Det skal være nemt at læse og forstå, siger han.

Steen Jørgensen understreger, at han endnu ikke har haft mulighed for at se den nye indkøbsguide, så han kan ikke udtale sig konkret om den.

Nemt at træffe det sunde valg

Hos Kost og Ernæringsforbundet hilser man også håndsrækningen til diabetespatienterne velkommen.

- Indkøbsguiden er et lille, men overskueligt skridt på vejen til at træffe sundere valg i hverdagen. Den giver et hurtigt overblik over, hvad der er bedst at fylde i indkøbskurven. Og det er vigtigt. For de rigtige mad- og drikkevarer er afgørende faktorer for en velreguleret diabetes, så symptomerne mindskes og borgerne undgår unødvendige følgesygdomme, siger formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry.  

Der skønnes at være omkring 250.000 mennesker med diabetes-2 i Danmark.

Her bestiller du indkøbsguiden:

Indkøbsguiden kan bestilles på enten Diabetesforeningen - netbutik eller på Komiteen for Sundhedsoplysning. Her finder du også link til en elektronisk version af indkøbsguiden. 

Fakta om diabetes

  • Ca. 250.000 danskere har diabetes, heraf har ca. 90 % type 2-diabetes.
     

  • I 2030 forventes over 400.000 danskere at have diabetes.
     

  • Diabetes koster hvert år det danske samfund ca. 3,2 mia. kr. i behandling, pleje og tabt produktion. 

    Kilde: Register for Udvalgte Kroniske Sygdomme, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, Sundhedsstyrelsen

 

 

 

     


      Seneste nyt

      fra Nordjylland