Skagens kyst sikres mod storm

Gravemaskinen er i gang med at fjerne de første af de gamle høfder fra 1948 ved Gl. Skagen. Foto: Jesper Christiansen

01:46

De seneste mange storme har spist bid for bid af kysten ved Gl. Skagen, men et omfattende kystsikringsarbejde er nu gået i gang. Det skal sikre kysten mod fremtidige storme.

1 af 2

De seneste mange storme har spist bid for bid af kysten ved Gl. Skagen. Et omfattende kystsikringsarbejde er nu gået i gang. Det skal sikre kysten mod fremtidige storme.

Gravemaskinen er i vandet ud for den berømte Solnedgangsplads i Gl. Skagen. Her hives de gamle høfder fra 1948 op ad vandet. De gamle og nedslidte høfder skal fjernes og deres etableres på ny, så de kan skærme kysten fra vinden og bølgerne.

- Hvis vi går tilbage i historien, så ligger det oprindelige Gl. Skagen ude på tredje revle. Der har man fjernet husene og flyttet dem ind, fjernet husene og flyttet dem ind. Det kan man altså ikke blive ved med, så nu sikrer vi det, som er, og så kommet havet ikke længere ind, siger næstformand i Gl. Skagen Kystsikringslaug, Kurt Kirkedal Jensen. 

Kystdirektoratet gav sidste år grundejerne i Gl. Skagen og Frederikshavn Kommune tilladelse til at kystsikre ved at renovere og etablere en række høfder ud for kysten.

Grundejerne bidrager med 3 millioner kroner til projektet, mens den resterende del betales af Frederikshavn Kommune. 

Et nyetableret Kystsikringslaug skal stå for vedligeholdelsen af kystsikringen fremover.

- Det er vigtigt, at vi bevarer de her værdier, og det er vigtigt, at vi får beskyttet området. Ikke bare husene, men også det bagvedliggende areal, siger næstformand i Gl. Skagen Kystsikringslaug, Kurt Kirkedal Jensen. 

Projektet har været 11 år undervejs, og grundejerne har set den ene efterårsstorm efter den anden spise bid for bid af kysten og komme meget tæt på husene.

Hvis vind og vejr vil, er alle høfder ved Gl. Skagen færdigrenoveret til foråret.  

01:46

De seneste mange storme har spist bid for bid af kysten ved Gl. Skagen, men et omfattende kystsikringsarbejde er nu gået i gang. Det skal sikre kysten mod fremtidige storme.

Luk video

Forsiden lige nu