Supertalent fra Aalborg kåret som Årets Unge Forsker

Vinderen af Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for gymnasieelever, Unge Forskere, blev i år Frederikke Engesgaard fra Nørresundby.

Den 18-årige gymnasieelev Frederikke Engesgaard fra Aalborg blev tirsdag kåret som Årets Unge Forsker. Det unge forskertalent vandt samlet seniorkategorien foran 49 andre finalister i den landsdækkende talentkonkurrence, Unge Forskere, der blev afviklet under Science i Forum i København.

Frederikke Engesgaard, der går i 3.y på Nørresundby Gymnasium og HF,  vandt med sit projekt ”Kan vi ved hjælp af of-CS og rVAR2 opdage kræft tidligere?”, hvor hun har testet nye metoder til at opdage kræft, så der er bedre chance for at overleve sygdommen. Mange kræftformer udvikler sig nemlig så langsomt, at symptomerne først viser sig, når det er ved at være for sent.  

Juryens begrundelse for valget af  Frederikke Engesgaard som vinder lød blandt andet:

- Frederikke har det drive, vi leder efter hos unge forskere. Det lykkes hende at tage state-of-the-art kompliceret grundforskning og sandsynliggøre, at det kan blive til en udbredt metode. Samtidig kommer hun med innovative løsningsforslag til, hvordan dette kan ske. Der er aktualitet, internationalt perspektiv og væsentlig personlig motivation bag hendes forskning.

Prisen blev overrakt af undervisningsminister Ellen Trane Nørby og protektor for Unge Forskere, H.K.H. Prins Joachim i Forum i København. Prins Joachim talte også til de unge forskere ved begivenheden. 

- Den iderigdom I unge mennesker lægger for dagen, den gør, at I er i stand til at skabe innovation af meget høj kvalitet. Jeres opfindelser giver indsigt og udsyn i forhold til gode, billige og innovative måder at løse nogle af vor tids udfordringer på, sagde Hans Kongelige Højhed blandt andet. 

I alt 50 juniorer (grundskole) og 50 seniorer (gymnasium) havde kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Vinderen i juniorkategorien blev Frederikke Uldahl, som har undersøgt sammenhængen mellem aknebehandling og resistensudvikling mod penicillinpræparatet Tetracyklin.

- Det er fantastisk at se den originalitet og idérigdom, der er blandt deltagerne. Niveauet er imponerende højt, og det lover godt for Danmark. Det er nemlig vores unge talenter, der skal løse mange af fremtidens udfordringer. Det er vigtigt, at vi i det danske samfund anerkender og udfordrer de unge talenter, siger Katrine  Bruhn Holck, Projektleder i Unge Forskere.

Præmieoverrækkelsen foregik som en sand prisregn, hvor i alt 26 priser blev overrakt til unge vindere i tre forskellige spor:  Life science, physical science og technology. I alt dystede deltagerne om præmier for over
 300.000 kr., samt en lang række særpriser og rejselegater.


Seneste nyt

fra Nordjylland