Utzon Center-direktør vinder pris som Danmarks mest dristige

Foto: Utzon Center

Kreativ direktør hos Utzon Center, Lasse Andersen, tildeles en nystiftet pris fra Statens Kunstfond som Danmarks mest distrige inden for dansk kunst og kultur.

Dristighedsprisen er en stor, nystiftet pris fra Statens Kunstfond, og den går til Utzon Centers kreative direktør Lasse Andersson.

Statens Kunstfond begrunder tildelingen af prisen, at Lasse Andersson besidder stort mod og engangement, samt at han har udrettet en enestående indsats for at markere Utzon Center som ét af Danmarks nye, centrale udstillingssteder for arkitektur.

Om Utzon Center

  • Utzon Center er det nordiske oplevelseshus for arkitektur og design.
  • Hovedfokus er udstilling og formidling af nutidige strømninger i arkitektur og design med forståelse for ny teknologi, leg og læring.
  • Utzon Center er det sidste byggeri af Jørn Utzon, skabt i samarbejde med hans søn, Kim Utzon, og det stod færdigt på havnefronten i Aalborg i 2008.
  • I hele 2018 fejrer Utzon Center 100-året for Jørn Utzon, der voksede op i Aalborg og senere skabte verdens måske mest berømte bygningsværk med Operahuset i Sydney.

- Jeg er så stolt af og glad for den her pris. Jeg plejer at sige til min hustru, at når man er over fyrre, så er det slut med ros til arkitekter, men jeg tager det hele tilbage, siger Lasse Andersson i en pressemeddelse.

- Det er en god følelse, når nogle af de arkitekter, jeg respekterer allermest, sætter pris på, at jeg er dristig og har skabt et team, der tager arkitektoniske bungy-jumps med mig på ugentlig basis.

Dristighedsprisen tildeles et værk eller et virke, som demonstrerer et stort fagligt mod og engagement. Prisen skal anerkende arkitekter, som med deres faglige engagement skubber til fagets grænser og går forrest i udviklingen af arkitekturscenen i Danmark.

- Utzon Center i Aalborg har under Lasse Anderssons ledelse markeret sig som ét af landets nye, centrale udstillingssteder for arkitektur – herunder særlig formidling af fagets kunstneriske dimensioner til børn og unge. Lasse Andersson og hans dedikerede team har gjort en forskel for kulturmiljøet i Aalborg og er nået ud over rampen med budskabet om den betydning, arkitekturen har for os alle, skriver Statens Kunstfond i pressemeddelelsen.

Arkitektur for alle

Prisen er indstiftet af Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur og uddeles for første gang på Arkitekturens Dag den 1. oktober 2018. Prisen er på 50.000 kr.

- Vi sætter en ære i at gøre tingene på vores facon og bygge partnerskaber med nogle af de bedste i verden med det eneste formål at give alle, der træder ind ad døren her i Aalborg, en ”arkitektonisk krammer” og en arkitektonisk oplevelse, der viser, at god arkitektur gør verden til et bedre sted, siger Lasse Andersson.

Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur har en årlig bevilling på finansloven på 12 millioner kroner. Udover igangsættelsen af initiativer uddeler udvalget også to gange årligt midler til blandt andet projektstøtte, rejse- og arbejdslegater.

Prisen overrækkes af arkitekt og medlem af Statens Kunstfond Boris Brorman Jensen ved Utzon Centers fejring af Arkitekturens Dag 1. oktober. Arrangementet finder sted fra 16.30-19.00, hvor også Aalborg Kommunes årlige bygningspræmiering finder sted med tilhørende arkitektur-talk, debatarrangement og efterfølgende reception.

Om Lasse Andersson

  • Lasse Andersson er arkitekt m.a.a., Ph.d. og kreativ direktør på Utzon Center, hvor han i 2015 startede i stillingen som udstillingschef.
  • Lasse er opvokset på en æbleplantage på Sydfyn uden for Svendborg, blev arkitekt i Aarhus i 2003 og er i dag bosiddende med sin familie i Aalborg.
  • I 2017 modtog han Packness Prisen for sit arbejde med formidling af arkitekturen i Nordjylland.
  • Inden jobbet på Utzon Center skrev han en Ph.d. på Aalborg Universitet, hvor han frem til 2015 fungerede som leder, lektor og forsker på Institut for Arkitektur og Medieteknologi.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord