Vattenfall nedskriver med 26 milliareder

Det svenske energiselskab, der blandt andet ejer Nordjyllandsværket nedskriver selskabets værdi med 29,7 milliarder svenske kroner.

Det statsejede, svenske energiselskab Vattenfall, som også ejer og driver tre kraftvarmeværker og en række vindmølleparker i Danmark, foretager en gigantisk nedskrivning på 29,7 milliarder svenske kroner (26 milliarder danske kroner).

Det sker "som konsekvens af markedsudviklingen og højere forretningsmæssige risici", oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

- Nedskrivningerne er betydelige, og det er naturligvis en vanskelig opgave. Men det er den virkelighed, vi står overfor, og vi er nødt til at reagere i henhold til det, vi ved om markedet i dag.

- Det betyder, at vi er nødt til at justere den bogførte værdi af vores aktiver, siger Vattenfalls bestyrelsesformand, Lars G. Nordström, og administrerende direktør Øystein Løseh i en fælles udtalelse, hvori de fastslår:

- Det betyder også, at vi er nødt til at tage skridt, som vi anser for at være nødvendige for at sikre et bæredygtigt og stærkt Vattenfall på lang sigt.

Samtidig med nedskrivningen oplyser Vattenfall, at koncernens aktiviteter fra årsskiftet vil blive splittet op i en nordisk og en kontinentaleuropæisk enhed, som også indeholder de britiske aktiviteter

Det er blot en uge siden, at Vattenfall meddelte, at det ene af selskabets tre kraftvarmeværker i Danmark, Amagerværket, sælges for en halv milliard kroner til Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor.

Herefter vil Vattenfall fortsat eje og drive Fynsværket i Odense og Nordjyllandsværket i Vodskov ved Aalborg.

Netop kraftværkerne har været den helt store skurk i selskabets økonomiske nedtur.

Værdien af Vattenfalls kraftvarmeværker i Norden nedskrives med 2,5 milliarder svenske kroner, mens det står endnu værre til for kraftværkerne i Holland og Tyskland, som nedskrives med henholdsvis 14,5 og 4,1 milliarder svenske kroner.

Vattenfall er langtfra det eneste energiselskab, der har måttet nedskrive markant oven på faldende elpriser og aktivværdier. I 2012 nedskrev danske Dong for samlet 12 milliarder kroner.


Seneste nyt

fra Nordjylland