Tre råd fra Vejdirektoratet: Sådan kommer du bedst frem i juletrafikken

Lillejuleaften er traditionelt en dag med tæt trafik på de danske veje. Læs, hvad du kan gøre for at forberede dig inden, du bevæger dig ud i trafikken.

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for at have nynnet med på en af de helt store juleklassikere, nemlig 'driving home for christmas'. Selvom det efterhånden er mange år siden, at Chris Rea forfattede den kendte julesang, så kan den stadig være temmelig aktuel.

Han skrev den, da han var fanget i sin bil i tæt trafik, og det begyndte at sne, alt i mens han var på vej hjem for at holde jul med sin familie.   

Meget tyder på, at netop det scenarie kan udspille sig flere steder rundt omkring på de danske veje i dag


Vejdirektoratet er en styrelse under Transportministeriet, der er ansvarlige for statens veje. Det vil sige motorveje, motortrafikveje, og en stor del af landevejene og landets broer. 

Det er 23. og 26. december, der er de største julerejsedage. 

Tre råd fra Vejdirektoratet

Undgå spidsbelastninger

Vejdirektoratet beretter, at trafikken overordnet har set ganske pæn ud de sidste par dage, måske mest af alt fordi, mange har arbejdet hjemme som følge af covid-19. Men I morgen regner de med, at det vil se noget anderledes ud.


- Vi har forventninger om, at trafikken i dag topper mellem klokken 11 og 14, og derfor vil det være rigtig godt, hvis man kan køre før 11 eller efter 14, siger Mette Nedergaard, der er vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.


Trafikken er traditionelt set tungest i retningen fra hovedstadsområdet mod Jylland. Blandt andet fra hovedstaden og op mod Sjællands Odde og henover Fyn, kan trafikken være meget tæt. 

Kør i god tid

Det andet råd fra Vejdirektoratet er, at man kører hjemmefra i god tid. Man kan eventuelt orientere sig på trafikkortet allerede inden man kører afsted.


Trafikkortet bliver løbende opdateret med kødannelser, trafikuheld og andre trafikale relevante informationer, og kan derfor give et godt overblik over, hvordan situationen er på vejene.


- Hvis man alligevel støder på noget tæt trafik, så er det en rigtig god ide at sætte farten ned, og holde god afstand, siger Mette Nedergaard.

Tag højde for vejret

Det sidste gode råd er, at man forholder sig til vejrudsigten. Og netop på en dag som i dag, hvor der muligvis kan komme sne, er det en rigtig god ide at være forberedt på det.


Vejret er en ubekendt faktor, der kan sætte en stopper i trafikken, så det er en god ide at have lidt forskellige remedier med i bilen.


- Nogle gode tæpper og en skovl, det bør man have med, hvis det nu skulle sne så meget, at man risikerer at sidde fast, siger Mette Nedergaard. 


Seneste nyt

fra Nordjylland