Efter to hårde år: Vejret er med landmændene

Efter et meget vådt 2017 og et særdeles tørt 2018 drømmer landmændene om en helt normal sommer - og ikke mindst høst i år. Og vejrliget er på alle måder gunstige lige nu.

Hos landmand Bo Kibsdal i Hellum ved Jerslev er de bekymrede miner afløst af fortrøstning efter to magre år. Sommeren 2017 var ekstremt våd, mens sommeren 2018 var for tør. Lige nu er vejret dog rigtig fint for de nordjyske landmænd. 

- Lige nu tegner alt til at vi får det nedbør vi har behov for og som planterne har brug for. Sammenlignet med sidste år, hvor vi virkeligt oplevede hvor galt det kan gå, så er det fantastisk ar være landmand i år, siger Bo Kibsdal, der har 450 hektar under plov.

Billedet er det samme over det meste af Nordjylland. Markerne har fyldt deres depoter op med regnvand og planterne har fået en næsten perfekt start på deres vækst.

- Vi havde dels en mild vinter, hvor især vinterafgrøderne fik godt fat og det giver marker, som står rigtig godt lige nu. Omvendt har især april været kold og det har betydet, at svampeangreb og skadedyr ikke har haft nogen betydning. Det er meget begrænset, hvad vi har set af f.eks. bladlus, som ellers kræver bekæmpelse, siger Pia Thorshauge, der er planteavlskonsulent hos LandboNord. 

Driftslederen på KIbsdal, Erik Stokbro, er meget tilfreds med forårets betingelser for planterne, og han tør godt drømme om normale tilstande efter to sløje år:

- Det kan være, at resultatet bliver over middel, men kan vi få en middel høst, så er vi godt tilfredse. Nu vil vi gerne have lidt varme og lidt vand. Hvis solen kan skinne om dagen og det kan regne om natten et par gange om ugen, så er det fint med os, siger Erik Stokbro.

Hvis alt går som det skal kan høsten af vinterafgrøderne gå i gang sidst i juli, og landmændene længes efter en normal høst.

- Sidste år oplevede vi jo, at vi manglede 40 procent af vores udbytter og det gør ondt. Det er jo rundt regnet en million kr.  i forskel for en bedrift som den her, så det er forskellen på om der er sorte eller røde tal på bundlinjen, siger landmand Bo Kibsdal.

Herunder kan du se, hvordan prognoserne ser ud for de nordjyske landmænd. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland