Budgetforlig: Vesthimmerland prioriterer flere penge til børnene

Der er fredag indgået aftale om budgettet for næste år i Vesthimmerlands Kommune, og der er flere penge på vej til børn, ligesom sundhed og ældre prioriteres.

Der skal være stort fokus på børn og unge i Vesthimmerlands Kommune. Det er resultatet af det budgetforlig, der fredag er blevet indgået politisk.

Der er prioriteret penge til at blandt andet bedre normering i daginstitutionerne og øget åbningstid, samtidig er et flertal i kommunen enige om en  delvis tilbageførsel af besparelser fra i år til næste år på folkeskoleområdet og projekt Børn i Bevægelse. Politisk er der for budgettet for næste år prioriteret en digitalisering af skole- og dagtilbudsområdet og penge til at styrke kommunens indskolingsklasser.

Byrådet er enige om at foretage en række nødvendige omprioriteringer og besparelser, hvor målet har været at sikre et fortsat fornuftigt serviceniveau på de store borgernære velfærdsområder. Alle områder har bidraget til at sikre en økonomi i balance, herunder også reduktioner på de administrative omkostninger i kommunen, skriver Vesthimmerlands Kommune i en pressemeddelse.

Har brugt flere penge

Kommunen har oplevet en svag stigning i indtægterne, men økonomien er det på trods fortsat udfordret, og derfor har udgangspunktet for aftalen har været at imødegå de økonomiske udfordringer på servicerammen, som har vist sig i kølvandet af meraktiviteter på blandt andet det specialiserede socialområde for børn og voksne, ligesom de demografiske udfordringer på ældreområdet også har udfordret budgettet.

Det har i 2019 resulteret i et større forbrug på servicedrift end det politisk fastsatte serviceniveau, ligesom meraktiviteterne i løbet af året har tæret på kommunens likviditet.

Mere sundhed for pengene

Med aftalen om budgettet for 2020-2023 er der også i særlig grad sat fokus på at holde hånden under kernevelfærden på sundheds- og ældreområdet – blandt andet med tilførsel af midler til serviceområderne som følge af den demografiske udvikling, mere rengøring til de ældre og fastholdelse af værdighedsmidler til ældreområdet.

Der er endvidere lagt vægt på at kommunen kan følge med i udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Dette sker ved, at der er afsat midler til etablering af et Sundhedens Hus i Farsø, der kan styrke fastholdelse og rekruttering af praktiserende læger i området samt ved at sikre midler til opførelse af flere sygeplejeklinikker i kommunen.

Forligspartierne har yderligere lagt vægt på, at afsætte flere midler til uddannelse af SOSU elever samt mulighed for opkvalificering af SOSU hjælpere til assistenter. Velfærdsteknologiske løsninger, og en øget brandsikkerhed på kommunens plejecentre er også prioriteret.

Håndsrækning til museer

På kultur- og fritidsområdet har det stået højt på forligspartiernes dagsorden at sikre fortsat udfasning af 25 års reglen på fritidsområdet, således foreningerne rundt omkring i kommunen ikke behøver at skele til, om deres medlemmer er under eller over 25 år. Endvidere er givet en økonomisk håndsrækning til Vesthimmerlands Museum, Herregården Hessel samt Ranum multikulturhus, således der kan sikres gode faciliteter til borgere og turister i kommunen. Der er også afsat midler til markedsføring af stier i kommunen samt midler til projekt genåbning af Frederik den VIIs kanal i Løgstør. Genåbningen af Frederik den VII`s Kanal forventes at være en betydelig turistmæssig gevinst for Løgstør og Vesthimmerlands Kommune samtidig med, at lokale borgere fortsat kan nyde kanalen og området omkring den til rekreative formål.

Bosætning i fokus

På trods af stor bygge- og grundsalgsaktivitet vokser befolkningstallet ikke som hidtil forventet. Aftalepartierne tillægger det stor betydning, at udviklingen på disse områder vendes.

Der er således prioriteret midler til at sikre fokus på øget bosætning og rekruttering af arbejdskraft til kommunens virksomheder.

Desuden har det høj prioritet for forligspartierne, at der er attraktive boliger for seniorer i kommunen. Derfor er der afsat midler til afdækning af mulige forsøg med etablering af bofællesskaber for ældre.

Endvidere er der afsat grundkapital til fortsat udvikling af en fleksibel boligmasse i Aars

Unge og cyklistpulje

På beskæftigelsesområdet skal det i løbet af 2020 vurderes, hvorvidt der skal prioriteres penge til at øge indsatserne overfor sygemeldte borgere, etablering af småjobs, der er langt fra arbejdsmarkedet samt en øget og koordineret indsats i forhold til kommunens unge.

Som noget nyt er der afsat midler til en cykelstipulje og en pulje til havnerenoveringer. Puljerne administreres af Teknik- og Miljøudvalget efter indstilling fra administrationens side. Hensigten med puljerne er, at sikre større fleksibilitet og samtidig sikre budgetternes overholdelse.

Fokus på erhverv

Endelig har været afgørende for Byrådet at fastholde det fokus, man via den nyligt besluttede Plan- og Bæredygtighedsstrategi har udstukket. Vesthimmerlands Kommune skal være et godt sted at bo for kommunens borgere, ligesom det skal være attraktivt for nye borgere at flytte hertil og at være virksomhed i kommunen.

Det er Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og VestHimmerlands Listen, der står bag budgettet. Og budgetaftalen fremsættes som ændringsforslag til Byrådets 2. behandling af budgettet den 31. oktober.

Budgettet kort

Landbyfornyelse – områdefornyelse i Hvalpsund

Af de afsatte midler anvendes 3,0 mio. kr. til et områdefornyelsesprojekt i Hvalpsund.

 

Nedrivning af Fandrupvej 27, Farsø

Nedrivningsudgiften af Fandrupvej 27, Farsø indgår i det samlede regnskab for udstykningen på Idunsvej. Nedrivningen kan igangsættes

 

Genopåbning af Frederik den VII`s Kanal, forprojekt

Midlerne anvendes til afklaring af myndighedsspørgmål i forbindelse med projektudviklingen.

Projektets endelige etablering er betinget af fuld fondsfinansiering, mens kommunen forpligter sig til de skitserede driftsudgifter fratrukket fremtidige indtægter.

 

Almene boliger

Økonomiudvalget har besluttet at igangsætte en nærmere analyse af behovet for almene boliger i de kommende år for hele kommunen. Denne analyse afventes før, der tages stilling til en udbygningsplan, og dermed stillingtagen til nyansøgte og foreslåede projekter.

 

Forsøgsordninger for senior-bofællesskaber

Der igangsættes et arbejde vedr. analyse af behovet for de fremtidige boligformer for seniorer. På baggrund af denne analyse ser aftaleparterne positivt på muligheden for at etablere mulige forsøgsordninger. Der afsættes midler til at udvikle og støtte etablering af sådanne boformer. Der skal søges private samarbejdsparter, der har lyst til at bidrage til konkret etablering. Udviklingssamarbejde skal omhandle seniorbofællesskaber i form af andelsboliger eller lign.

 

Sundhedshus i Farsø

Der ønskes etableret et sundhedshus i Farsø. Midlerne skal som udgangspunkt bruges til at medfinansiere statslige midler.

 

Brandsikkerhed på plejecentre

Brandsikkerheden på plejecentre prioriteres. Centrene gennemgåes systematisk, og arbejdet fortsættes løbende i de kommende år. En del af udgifterne til større brandsikkerhed er brugerfinansieret, og derfor styrkes brandsikkerheden ud over de afsatte midler her.

 

Hal 3 i Aars

Der pågår i øjeblikket en analyse af halkapaciteten i Vesthimmerland i Kultur- og Fritidsudvalget. Analysens resultater skal indgå i beslutningsgrundlaget for udviklingen på dette område.

 

Køb af nabohus Vesthimmerlands Museum

Midlerne afsættes til, at Kultur- og Fritidsudvalget i samarbejde med Vesthimmerlands Museum udarbejder en løsning indenfor denne ramme. En varig etablering i den tidligere Præstegårdsvejens børnehave indgår ikke heri, idet børnehaven på sigt ønskes nedrevet.

 

Opretning af Knabergården

Administrationen arbejder med et beslutningsgrundlag for renoveringsbehov. Herefter behandles sagen i Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på at sikre en god proces for ”Knabergården”s fremtidige anvendelse.

 

Svømmecenter Vesthimmerland Aars

Bevillinger til svømmecenteret i Aars ses som en samlet ramme for budgetårene, hvor der kan ske overførsel inden for denne ramme mellem årene.

 

Materielgården Løgstør, genopførsel

Projektet udskydes til 2021. Inden iværksættelse undersøges mulighederne for at sammentænke de bygningsmæssige løsninger sammen med de behov, som de frivillige foreninger har i Løgstør.

 

Omlægning Fjordvej Hvalpsund Marina

Det er tidligere aftalt, at såfremt der foreligger et konkret projekt for byggeri i det udbudte byggefelt, så igangsættes projektet.

 

Pulje til havnerelaterede projekter

Der skal udarbejdes en samlet visionsplan for udvikling af havnerelaterede projekter i kommunens havne i Rønbjerg og Hvalpsund, idet en visionsplan for havnen i Løgstør skal ses i sammenhæng med projektet om åbningen af Frederik d. VII’s kanal.

 

Tidligere trafikprojekter i Farsø

I budgetaftalen afsættes samlet 3,5 mio. kr.. i årene 2020-21. Beløbet er et rammebeløb. Inden udmøntning udarbejdes konkrete forslag til Teknik- og Miljøudvalgets beslutning.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland