Vippefyret i Skagen får ny vippearm fra Tyskland

Clasens Gård, Vippefyret og Skagen Rådhus skal renoveres for et endnu ukendt beløb.

Der er et gedigent ansigtsløft på vej til Clasens Gård, Vippefyret og Skagen Rådhus. Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune har netop besluttet at sætte et endnu ukendt beløb af til renovering, da de tre bygninger er nogle af dem, der trænger mest.

Det skriver Kanal Frederikshavn.

- Vi har nogle særlige attraktioner og bygninger, der er historisk vigtige for vores kulturarv, og som er besøgsmål for rigtig mange af kommunens turister. Dem skal vi selvfølgelig passe på, selv om det ofte er en tung økonomisk opgave. I år prioriterer vi nogle af de historiske bygninger, der trænger mest, og jeg ser meget frem til at se de flotte resultater hen over sommeren, siger Bjarne Kvist, (S), 1. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune.

Flot forandring på Algade 3 

I Sæby er håndværkerne allerede i fuld gang med at forskønne den gulkalkede facade til Clasens Gård. Facade, vinduer og kviste er ved at blive malet, inden turistsæsonen for alvor skydes i gang, og herefter kommer turen til døre, vægge og loft i porten.

- Vi forventer at være i mål med facaden ud mod Algade om en god uges tid. Herefter går turen til gårdrummet ned mod åen, til sidebygningen, som huser Byhistorisk Arkiv, og efter højsæsonen skal gulvbelægningen i porten også udskiftes, siger Jens Andersen fra Ejendomscenteret, Frederikshavn Kommune.

I 1890'erne var Algade 3 bedre kendt som Clasens Hotel, der var samlingspunkt for kunstnere, forfattere og malere, som besøgte Sæby. Med sin beliggenhed i den charmerende gamle bykerne er Clasens Gård i dag et yndet mål for turister, der spadserer igennem Algade.

Skagen Rådhus og Vippefyret står også for tur

I denne uge går arbejdet med Skagen Rådhus i gang. Vinduer, døre, indgangsparti og Fiskergangen skal males, og i sensommeren er det Vippefyrets tur.

- For et par år siden kappede vi et stykke på cirka 1,6 meter af den nuværende vippearm. Det var simpelthen pilråddent, og nu skal vi have udskiftet hele stammen af samme årsag, siger projektleder John Birger Andersen, Ejendomscenteret.

Udskiftningen sker først efter højsæsonen, så Vippefyret ikke er under renovering i de travleste turistuger. Den nye bjælke bliver leveret i uge 32, og inden den ankommer, bliver der rejst et arbejdstelt ved siden af bakken, hvor fyret står. Her skal den nye bjælke males og forarbejdes, inden den er klar til montering på det ikoniske fyr. 

Bjælken er af Douglas-tømmer og stammer fra Tyskland, hvor den er blevet skåret konisk fra alle fire sider. Når den nye vippearm er klar til montering, vil den være cirka 15 meter lang og 50x50 centimeter i den bredeste ende.


Seneste nyt

fra Nordjylland