Slut med tungmetaller: Fremtidens batterier er lavet af svampe

Forskere fra Aalborg Universitet har bygget verdens første batteri af biologisk materiale fra svampe. Teknologien er lige så effektiv som konventionelle batterier, men langt mere skånsom og bæredygtig for naturen.

Vi er vant til, at batterier er små metalgenstande og ser ud præcis som på billedet ovenfor. Men står det til et hold forskere på Aalborg Universitet, skal vi snart gøre op med det billede.

To biologer, Jens Muff og Jens Laurids Sørensen fra Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg er nemlig i gang med at ændre den måde, vi kommer til at fremstille batterier på i fremtiden.

quote Potentialet er enormt.

Jens Laurids Sørensen, Aalborg Universitet

I stedet for at lave dem af metaller som lithium eller restprodukter fra olieindustrien, som sætter et voldsomt aftryk på klimaet, skal fremtidens batterier laves af noget så usandsynligt som skimmelsvampe.

- Potentialet er enormt, siger lektor Jens Laurids Sørensen.

Svampe opfører sig som batterier

Udviklingen inden for batterier går hurtigt i disse år. Ikke kun når det handler om at producere strøm, men også når det kommer til at lagre det, er der et skifte i gang fra fossile brændstoffer til grøn energi fra sol og vind.

Derfor er Jens Muff og Jens Laurids Sørensen ved at udvikle en svampebaseret batteriteknologi, som aldrig er set før i verdenshistorien. Idéen kom fra Jens Laurids Sørensen, som er lidt af en svampenørd.

- Skimmelsvampe kan skifte farve, når de bliver udsat for lys. Det gør de ved hjælp af nogle pigmenter, forklarer Jens Laurids Sørensen.

Svampens pigmenter kan oxidere og reducere - eller med andre ord: Svampen kan ophobe og aflade energi, når den bliver udsat for UV-lys. Og det er præcis de samme egenskaber, man ser i batterier.

Prototype er klar

Jens Laurids Sørensen og Jens Muff indledte sidste år et fire år langt forskningsprojekt med skimmelsvampene. Projektet er støttet af Det Nationale Forskningsråd og skal gerne ende med et stort, velfungernede batteri baseret på biologisk materiale fra svampe. Dermed bliver fremtidens batteri 100 procent biologisk nedbrydeligt, når kapaciteten er brugt op. 

Allerede nu har forskerne fået lavet en lille prototype, der virker.

- Det første batteri, vi har bygget, er ikke særlig stort, kun omkring 1,5 volt. Men det beviser, at teknologien fungerer i virkeligheden og ikke kun i teorien, siger Jens Laurids Sørensen.

- Når vores projekt udløber om tre år, skulle vi gerne have fremstillet et batteri, der kan bruges til at oplagre strømmen fra vores solcelleanlæg her på campus. Målet er, at det skal være super billigt at producere, så det kan konkurrere med de traditionelle metal- eller oliebaserede batterier. Hvis vi kan udskifte dem med biologiske batterier, der er nemme, miljøvenlige og billige at producere, er potentialet enormt. Så skal de bare ud i verden, siger Jens Laurids Sørensen.


Bæredygtigt Nordjylland

100918 bæredygtighed festival aalborg

Aalborgensisk tøjfirma vinder bæredygtighedspris

100918 bæredygtighed festival aalborg

play Kan Aalborg blive bæredygtig? 5 tips til en grønnere hverdag

33275.jpg

play Tør du sejle over fjorden uden en fører? Nu testes havnebusserne i Limfjorden

290818 ko

Græssende køer gavner naturen

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland