LIGE NU:

Se videoen: Her genforenes mor og seks måneder gammel søn efter adskillelse

En familie fra Brønderslev blev endelig forenet i Københavns Lufthavn sent lørdag aften. Gensynsglæden var stor efter 54 døgns ufrivillig adskillelse.

- Det har været et stort pres at være alene med vores søn Andreas, så det er virkelig dejligt, at Thida nu er kommet hjem. Vi har savnet hende rigtig meget, og hun har selvfølgelig også savnet os.

Sådan lyder det fra Jens Petersen fra Brønderslev, efter at han og sønnen Andreas lørdag aften endelig kunne tage imod Thida efter 54 dage fra hinanden.

Se genforeningen her:

 

TV2 Nord fortalte første gang om familiens problemer 25. oktober. Som en konsekvens af morens udvisning til Cambodja blev den dengang kun 4 måneder gamle Andreas efterladt hos sin far Jens i Brønderslev.

Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet overså en EU-dom - den såkaldte Chavez-Vildez-dom, der netop beskytter børn mod at få deres forældre udvist.

Indslag fra 25. oktober: En far fra Brønderslev er efterladt i Danmark med sin søn på fem måneder. Barnets mor er udvist til Cambodja, fordi hun ikke har bestået Udlændingestyrelsens krav om danskprøver - det skyldes blandt andet at undervisningen har været  forstyrret af coronakrisen.

Da myndighederne af TV2 Nord blev gjort opmærksom på, at de ikke havde taget hensyn til Andreas, da hans mor blev udvist, blev sagen genoptaget. Myndighederne beklagede desuden, at der var sket fejl i sagsbehandlingen.

quote Hvis der ikke var sket fejl i sagsbehandlingen kunne vi være sluppet for alle de bekymringer - ikke mindst i forhold til Andreas, der har skullet undvære sin mor.

Jens Petersen, Brønderslev

Thida blev i samme forbindelse tildelt en såkaldt processuel opholdstilladelse, der betød, at hun kunne vende hjem til sin mand og sit barn, mens hendes sag om familiesammenføring blev behandlet på ny.

Der skulle alligevel gå 54 døgn, før Andreas og hans far Jens kunne blive genforenet med Thida.

Indslag fra 2. november: Selv om Udlændingenævnet har erkendt, at det var en fejl at sende en mor til et spædbarn ud af landet, så trækker det ud med at få hende tilbage til Brønderslev.

- Hun har været 28 timer undervejs, så det er en meget hård tur. Det værste er, at det hele har været unødvendigt. Hvis der ikke var sket fejl i sagsbehandlingen kunne vi være sluppet for alle de bekymringer - ikke mindst i forhold til Andreas, der har skullet undvære sin mor, siger Jens Petersen.

Myndighederne reagerede ikke

Den omtalte EU-dom blev midt i sagsbehandlingen af Thidas sag indskærpet som en praksisændring i Udlændingenævnets afgørelser.

Alligevel reagerede myndighederne ikke på Jens og Thidas oplysninger om, at der var et lille barn i klemme i sagen.

- De har faktisk fået oplysning om, at vi havde et barn flere gange, så de burde have reageret. Første gang fortalte vi, at vi ventede barn, og anden gang, da Thida blev sendt ud, forsøgte vi at forklare situationen med Andreas, men vi fik svaret, at han da bare kunne blive i Danmark. Hvis de havde oplyst om EU-dommen, var vi sluppet for både ud- og hjemrejse igen, siger Jens Petersen.

Flere politikere gik ind i sagen

Da familiens fortvivlede situation blev omtalt på TV2 Nord trådte flere politikere ind i sagen.

Indslag fra 27. oktober: Udlændingenævnet har efter TV2 Nords indslag sendt sagen til ny behanding i Udlændingestyrelsen. 

Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard skrev omgående et brev til Udlændingestyrelsen, og det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen opfordrede Udenrigsministeriet til at hjælpe med at få Thida hjem fra Cambodja i en fart.

Nu er det lykkedes med hjælp fra konsultatet i Cambodja og den danske ambassade i Thailand, efter pres fra Jens og Thidas advokat, Henrik Skaarup.

- I første omgang var beskeden, at vi selv skulle kontakte en ambassade i en af Cambodjas nabolande, så vi kunne få lavet Thidas hjemrejsepapirer, men pludselig virkede systemet. Men jeg må sige, at uden hjælp fra advokat, medier og politikere havde vi aldrig kunnet overskue det selv, siger Jens Petersen.

Indslag fra 29. oktober: Der er endelig godt nyt til fem måneder gamle Andreas fra Brønderslev. Udlændingestyrelsen giver nu lov til at hans mor kan komme til Danmark, mens hendes udvisningssag behandles.

Uvist hvor længe Thida må blive i Danmark

Nu håber familien, at deres sag om familiesammenføring snart bliver afsluttet, så Thida må blive sammen med sin familie i Brønderslev.

Og denne gang er hverken Udlændingestyrelsen eller Udlændingenævnet i tvivl om, at Andreas har brug for sin mor.

- Vi ved faktisk ikke hvor længe Thida må blive i landet denne gang. Udlændingestyrelsen siger, at hun må være her indtil hendes sag er afsluttet, men paskontrollen i Københavns Lufthavn siger, at opholdstilladelsen kun er gyldig i 10 dage, så de må gerne skynde sig at få afsluttet sagen, så vi kan få et normalt liv igen, siger Jens Petersen.

Efter 54 døgns ufrivillig adskillelse blev en familie fra Brønderslev endelig genforenet.
Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden