LIGE NU:

Lenes lavendel-livsdrøm blev kvalt i ukrudt: - Vi kan ikke blive ved

Lene Steen Lavendelbo Hansen startede for 11 år siden Europas nordligste økologiske lavendelfarm ved Hjallerup, men strenge krav og en fejlslagen høst har tvunget hende til at lukke.

Det skulle have været så godt: For 11 år siden startede Lene Steen Lavendelbo Hansen en økologisk lavendelfarm ved Hjallerup. Et projekt, der var en personlig drøm for hende at realisere.

Men dette forår finder hun ikke meget glæde i at skære de 15.000 lavendelplanter på sin farm ned eller luge mellem dem. 

Farmen skal nemlig lukke, og Lene Steen Lavendelbo Hansen er ved at gøre klar til ophørsudsalg.

- Jeg ved ikke.. Jeg kan ikke finde ud af, at om jeg var ked af at gøre det, eller det var, fordi det var træls, funderer Lene Steen Lavendelbo Hansen, mens hun sidder på knæ mellem sine planter.

Taber til ukrudtet

Årsagen til lukningen er den simple, at det er for krævende at dyrke lavendler økologisk, når man kun er én mand i virksomheden. I 2017 slog lavendelhøjsten fejl, og de mange timer, der går med at håndluge 5000 af planterne, er simpelthen blevet for meget for Lene Steen Lavendelbo Hansen.

quote Både praktisk og økonomisk kan vi ikke blive ved. Ukrudtet bliver værre og værre for hvert år.

Lene Steen Lavendelbo Hansen

- Både praktisk og økonomisk kan vi ikke blive ved. Ukrudtet bliver værre og værre for hvert år, siger Lene Steen Lavendelbo Hansen, der derfor har kastet håndklædet i ringen.

Derfor holder hun den 19.-21. maj ophørsudsalg i sin butik, hvor man kan købe sæbe og kropsolie på tilbud, og kunderne har også mulighed for selv at grave lavendler op fra marken.

"Det varer ikke ved"

Trods skuffelsen føler Lene Steen Lavendelbo Hansen ikke, at hun måttet opgive sin livsdrøm. 

- Jeg har forfulgt den og erkendt, at det bare var for meget. Men jeg ved, at Karen Blixen havde en seddel i skuffen, som hun tog frem, når det gik godt, og når det gik skidt. Der stod "husk, det varer ikke ved". Og det er rigtigt - det er der ingenting, der gør, siger Lene Steen Lavendelbo Hansen.