- Det er den værste beslutning, siger bevæget Danish Crown-direktør

Fællestillidsmand Jens Hansen er ikke enig i produktionsdirektørens begrundelse for, at lukningen skal ske i Sæby.

- Jeg har arbejdet i Danish Crown i mange år, og det her vænner man sig aldrig til. Det er den værste beslutning, lyder det fra en meget berørt Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown.

Er det noget, som sætter sig i maven?

- Det synes jeg, svarer han med et knæk i stemmen. 

Hvorfor?

- Når man sidder og kigger på tallene, og hvad der er i spil, så er det ikke svært, for der er for meget kapacitet. Men det er, når man står foran medarbejderne, hvor det bliver virkeligt, at det er barskt, forklarer Per Laursen.  

For meget kapacitet

Meldingen om lukningen af Danish Crowns afdeling i Sæby har skabt stor kritik af koncernen fra både Borgmester Birgit S. Hansen (S), medarbejderne fra slagteriet og fødevareforbundet NNF.

Dog er det en nødvendig beslutning ifølge produktionsdirektøren.

- Vores overvejelser går på, at den slagtekapacitet, vi har samlet set i Danish Crown, skal matche de forventede tilførsler, der kommer. Den udvikling, der er i slagtegrisene, peger ned ad, hvilket vil sige, at der kommer færre grise, siger han og fortsætter.

quote Jeg havde håbet, at det ikke blev os denne gang

Jens Hansen, fællestillidsmand

- Nu har vi i en længere periode kørt på lav kapacitetsudnyttelse på de fleste slagterier, derfor har vi været nødt til at træffe en beslutning om, at tage noget kapacitet ud, hvis vi vil forbedre vores konkurrencekraft, og det er den meddelelse, jeg har givet til alle medarbejderne i dag, forklarer Per Laursen. 

Men selvom kapaciteten er for høj, og konkurrencekraften er for lav, så er det altså ikke ensbetydende med, at slagterivirksomheden ikke har en indtjening. 

- Vi skal passe på med at sige, at vi taber penge, for det gør vi ikke. Vi tjener penge, vi tjener bare ikke nok i forhold til det konkurrencebillede, vi har, hvor alternativerne i Tyskland er bedre, end det Danish Crown har kunnet tilbyde. Det er vores opgave at sørge for at optimere vores produktion og udnytte vores kapacitet bedst mulig, erkender Per Laursen. 

Ældre bygning spænder også ben

Forklaringen med for meget kapacitet er dog ikke det eneste, der ligger til grund for, at det netop er det nordjyske slagteri, der skal lukkes. 

- Vores seks slagterier er veldrevne, og de gør det godt. Det er ikke et Sæby-problem det her. Grunden til, at vi peger på Sæby, er, at Sæby bedst kan tages ud af ligningen, når vi skal optimere på tværs af det hele, forklarer produktionsdirektøren og tilføjer:

- Sæby ligger ikke dårligere end de andre, men Sæby står foran nogle massive investeringer i bygninsmasse og mere, sådan er det jo, og vores fabriksbygninger bliver hele tiden ældre, så det er faktisk de to væsentligste argumenter for, hvorfor vi har peget på Sæby. 

Har du spørgsmål?

TV2 Nord sender magasinet Fokus live fra Sæby klokken 16.00 i eftermiddag – udsendelsen handler kun om lukningen af slagteriet.

Blandt andet vil følgende deltage: Borgmester i Frederikshavns Kommune, Birgit S. Hansen (S), fællestillidsmand for slagterarbejderne på slagteriet, Jens Hansen, og produktionsdirektør ved Danish Crown, Per Laursen.

Har du et spørgsmål, du synes, vi skal stille dem, så skriv det til os på redaktion@tv2nord.dk

Tip os

Fællestillidsmand Jens Hansen er dog ikke enig i produktionsdirektørens begrundelse for, at lukningen skal ske i Sæby.

- Jeg kunne godt se, at der var nødt til at komme en tilpasning, så der var nok at lave på alle anlæggene. Men jeg er ikke enig i, at man valgte Sæby. Før vi mistede vores aftenhold lå vi nummer et og to på bundlinjen i forhold til de slagterier, der var. Vi er sindsygt fleksible og har altid været det heroppe. Det havde jeg nok håbet på gjorde, at det ikke blev os denne her gang.

Alligevel kan Jens Hansen godt anerkende nogle af grundene til, at det nordjyske slagteri endte med at trække det korteste strå. 

- Jeg tror, det, der er vores største problem, er, at vi ikke har så mange nicher heroppe. Vi har ikke en produktion, man bare lige kan flytte. På slagterierne i Ringsted og Herning har de nogle produktioner man ikke kan flytte på samme måde. Der står vi skidt heroppe, anerkender han men tilføjer dog:

- Omvendt synes jeg også, vi gennem årene har vist, at vi har lavet en god forretning heroppe.

Hør tillidsmandens pointer her:

Flere hundrede mister arbejde

Lukningen af Danish Crown i Sæby medfører, at flere hundrede vil stå uden arbejde. Hele 800 medarbejdere skal nemlig nu finde et nyt job.

Danish Crown har dog meddelt, at de skal have ansat op mod 450 personer på slagterierne i Horsens, Ringsted og Blans ved Sønderborg indenfor det næste halve år, og her kan nogle af de nordjyske medarbejdere komme i spil - dog langt fra alle. 

- Det kan godt se lidt udfordrende ud, når man bor i Nordjylland med familie, hus og skole i nærområdet. Så det bliver en meget individuel beslutning, den enkelte skal gøre op med sig selv, om man kan se det som en god mulighed.


Danish Crown lukker i Sæby

230623 Jesper Christensen Danish Crown

play Sidste arbejdsdag bliver til et tårevædet farvel efter massefyringer på slagteri: - Det gør ondt

210423 Mads Peter Klindt

Håb i håbløsheden: Her kan de fyrede finde arbejde

200423 Jesper Christensen clal 6972

play Tre generationer arbejdede på Danish Crown: - Det første, jeg gjorde, var at køre hjem til min mor

200423 Niels Bay Christensen, Erhvervshus Nord clal 6970

play Erhvervsdirektør om slagterilukning: - Flere vil tages med i faldet

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland