Skole står som spøgelsesruin
Der er lukket mange nordjyskeskoler og en del af dem er endt som tomme bygninger i lokalsamfundene
Midt i Dybvad ligger Dybvad Real Skole - eller snarere ruinerne af den. Skolen lukkede i 1998. I dag står kun skelettet af bygningen tilbage. Vinduer, gulve og alt inventar er fjernet.
Indgangen til skolen er spærret med et nødhegn, og der er lagt skrot ud som forhindring, så nysgerrige ikke kan køre ind på skolen. Det kan være farligt at bevæge sig tæt på det, der engang var Dybvad Real Skole.
- Det er en skamplet på en by som vores. Bygningen er fuldstændig i forfald. Det er der ingen tvivl om, når man ser på den, siger Jesper Koldtoft, som er formand for Dybvad Borgerforening og genbo til skolen.
Han har derfor på nærmeste hold set, hvordan skolen de sidste 20 år er forvandlet fra en flot gammel bygning til en spøgelsesruin.
Dybvad Real Skole lukkede i 1998. Året forinden havde den daværende Sæby Kommune solgt skolen for tre millioner kroner til Askovhus, som ville bruge skolebygningerne til institution for udsatte børn.
Planerne blev dog aldrig realiseret på grund af forskellige omstændigheder, men man nåede at renovere dele af skolen. 15 værelser blev sat i stand. Alf Poulsen er nabo til skolen og har set, hvordan den er forfaldet de seneste år. Han var med til at renovere de 15 værelser for år tilbage.
- Det hele står og går til i vand, og lige så stille synker det sammen. Det er livsfarligt at være derinde. Jeg kan ikke forstå, at der ikke er nogen, som træder til og får dækket af, så mennesker kan færdes her, siger Alf Poulsen.
Hjem for grønlandske unge
For 11 år siden var skolen i god stand og blev brugt. I en kort periode fra 2006 til 2007 var der opholdssted for grønlandske unge på skolen. Det projekt blev på grund af besparelser lukket af det grønlandske hjemmestyre, og skolen blev sat til salg igen.
I 2007 blev den solgt til et københavnsk ejendomsselskab for halvanden million kroner, hvilket var det halve af købssummen 10 år tidligere. Det lykkedes aldrig at få skabt nye aktiviteter i skolen. I 2013 måtte ejendomsselskabet opgive alle planer i Dybvad. Skolen blev solgt på tvangsauktion for 66.000 kroner til en ejendomsinvestor.
Det skulle være en ny begyndelse i Dybvad, og planerne var store for området. Der skulle bygges op mod 60 billige og energivenlige lejligheder på skolegrunden. De store visioner savnede dog handling. I stedet for at renovere blev skolen strippet for inventar, døre, klinker, gulve og vinduer.
- Jeg ved ikke, hvad formålet har været, men inde i bygningen er betongulvet fjernet, så der står blankt vand, siger Jesper Koldtoft, formand for Dybvad Borgerforening.
Solgt for 15.000 kroner
I sommer blev skolen - eller ruinen - handlet igen. Købsprisen var 15.000 kroner. Den nye ejer bor i Odense og har et iværksætterfirma, som har til formål at drive transport, rengøring og bygningsservice. Ifølge naboerne har han sagt, at han vil lave hotel på skolen. I Dybvad vil de bare gerne have skolen revet ned.
- Der kunne godt være et spinkelt håb om, at det var en, som ville rive den ned eller udstykke grunden til noget andet, men jeg har desværre en formodning om, at det kommer til at stå sådan her i mange år, siger Jesper Koldtoft.
Det har ikke været muligt at komme i kontakt med den nuværende ejer af Dybvad Real Skole.