LIGE NU:

Borgmester om aflivning af mink: - Det er en alvorstung dag

En time inden onsdagens pressemøde blev borgmestrene i mink-kommunerne orienteret om, at alle mink i Danmark skal aflives.

Alle mink i Danmark skal aflives.

Sådan lød den resolutte udmelding fra Statsminister Mette Frederikshavn på et pressemøde onsdag eftermiddag.

quote Der er ikke alene nogle der mister job, men der er nogen, der mister deres livsværk

- Birgit Hansen, Borgmester, Frederikshavn Kommune, Socialdemokratiet.

En af de kommuner, der har mange minkfarme, er Frederikshavn Kommune, hvor borgmester Birgit Hansen (S) en time inden pressemødet fik beskeden om, at en stor en industri i kommunen nu de facto bliver nedlukket i en årrække.

- Det er en alvorstung dag. Der er ikke alene nogle der mister job, men der er nogen, der mister deres livsværk, siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen (S).

Coronavirus fra mink har vist sig at mutere i en grad, der gør, at det udgør en sundhedsrisiko for Danmark. Den muterede virus vil være en trussel for en kommende vaccine mod coronavirus slog sundhedsminister Magnus Heunicke fast på pressemødet.

- Lige nu er min sympati hos avlerens livssituation. Vi skal minde os selv om, at sundhedshensynet i befolkningen vejere tungere, fortsætter Birgit Hansen (S).

Nye ledige

Borgmesteren egne forældre har haft mink, og hun kender selv flere minkavlere, der nu bliver berørt af den landsdækkende aflivning.

- Vi er en stor minkavler kommune, så jeg er berørt af situationen, men det er ingenting i forhold til dem der bliver ramt, siger Birgit Hansen (S).

Birgit Hansen har løbende under den aflivning der allerede er i gang i kommune haft flere fortvivlede minkavlere i røret, der pludselig står i en situation, hvor det de har lavet og levet af altid nu er lukket.

- Vi i kommunen får en opgave i forhold til nye ledige, der står uden arbejde, og det er en opgave, vi tager til os, siger Birgit Hansen (S).

Birgit Hansen peger på, at aflivningen af alle mink i Danmark ikke alene kommer til at berøre minkavlerne, men også alle følgeerhvervene som dem der sørger for foder og produktion af minkskindene.

- Skal der være minkavl i Danmark igen, det håber jeg da. Jeg håber, at de kan få gang i markedet igen, siger Birgit Hansen (S).

Fra 41 til 207

Den 1. oktober var der konstateret smitte på 41 minkfarme i dag (onsdag red.) er det steget til 207 minkfarme, hvor der er fundet coronavirus.

quote Derfor er det vigtigt, vi laver en national indsats.

-  Magnus Heunicke, Sundhedsminister, Socialdemokratiet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller på pressemødet, at Statens Serum Institut har fundet mutation i prøver fra fem forskellige minkfarme, og han understreger ligesom statsministeren, at det er en trussel mod den globale kamp for en covid-19-vaccine.

- Undersøgelserne har vist, at mutationerne kan påvirke de aktuelle kandidater, der er til en vaccine mod covid-19. Det er en trussel for udviklingen af vacciner mod coronavirus. Derfor er det vigtigt, vi laver en national indsats, sagde sundhedsministeren på pressemødet.

Fødevareminister Mogens Jensen siger, at alle mink skal slås ned hurtigst muligt, men at det ikke er et forbud mod minkavl i Danmark

- Det er en meget stor beslutning og vil de facto betyde en nedlukning af den danske minkbranche i en årrække. Selv en fastholdelse af en mindre mængde avlsdyr ville have betydning for folkesundheden, siger Mogens Jensen.

Den landsdækkende aflivning betyder, at omkring 17 millioner mink i Danmark skal aflives. På pressemødet onsdag sagde erhvervsminister Simon Kollerup, at minkavlerne og følgeerhverv får adgang til hjælpepakker.

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Jomfru Ane Gade genåbner 2

Forkerte tal bag nedlukning: Jomfru Ane Gade smitte markant lavere

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Til forsiden

Til forsiden