Danmarks største tipsmillionær afslører sin historie
Over seks millioner kroner. Så mange tipsmillioner har Danmarks største tipsmillionær, 41-årige Anders Graae fra Frederikshavn, vundet.
I den nye bog "Tips til jeg dør – 75 års Danmarkshistorie med tipsmillionærer, svindlere og magtkampe" fortæller tipsmillionær Anders Graae fra Frederikshavn nu hele sin historie.
Han vandt tilbage i 2018 hele seks millioner kroner sammen med to andre fra sin tipsklub. Pengene vandt han af to omgange, og han kunne derfor gøre sit livs kærligheds-investering bag en nordjysk tankstation.
Med millionerne reddede han nemlig en lukningstruet spilcafé, DK-Café i Frederikshavn, og skabte et særligt samlingssted, der andre steder i landet i disse år forsvinder.
"Han har også købt en nedlagt købmandsbutik i Skagen og omdannet den til lejelejligheder. For som han siger på snusfornuftig nordjysk, så skal du altid købe mursten, hvis du kommer til penge", står der blandt andet i den nye bog.
To særlige nordjyder
Bogens forfatter er Nicolaj Truelsen, og det er særligt to nordjyske tips-vindere, som har gjort indtryk på ham i arbejdet med bogen.
Nemlig Anders Graae fra Frederikshavn og den såkaldte "tavse tipper Kjeldsen" fra Brønderslev.
Sidstnævntes historie fyldte tilbage i 1980erne de landsdækkendes avisers forsider adskillige uger - og nordjyske Kjeldsen stjal forsider fra Simon Spies og Søren Lerby på Ekstra Bladet og B.T.
- Det er en vild historie, og en historie, der overgår fantasien, fortæller Nicolaj Truelsen og fortsætter:
- Den tavse tipper var en helt almindelig skolelærer i Brønderslev, der gerne ville passe sit job og leve sit liv, da hele den danske presse pludselig indledte en menneskejagt på ham - for alle prøvede at få fat i ham.
Årsagen var, at skolelærer Kjeldsen fra Brønderslev tilbage i efteråret 1983 var så heldig at tippe sig til en million kroner i gevinst.
Problemet var, at han siden blev beskyldt for at have deltaget i ulovlig kædebrevstipning, og hans tipsmillion blev beslaglagt.
Et stykke glemt historie
Det ender med en retssag, der er dokumenteret nøje i bogen, og netop den historie har gjort indtryk hos forfatteren, da det blot er anden gang nogensinde, at "den tavse tipper" fra Brønderslev fortæller om sin opsigtsvækkende tips-historie.
- Han er ligesom de øvrige i bogen med til at puste liv i stykke glemt Danmarkshistorie, siger forfatteren.
Nicolaj Truelsens bog er en dokumentarisk fortælling og en sammenskrivning af blandt andet arkivdokumenter, aviser, tidsskrifter, offentlige dokumenter og interviews.
Spil på godt og ondt i 75 år
"Tips til jeg dør" skildrer også det politiske magtspil forud for lovliggørelsen af tipning, den viser spændingen ved at spille på sport samt portrætterer tipsmillionærer og svindlere.
Bogen beskriver desuden, hvordan de enorme tipsmillioner var med til at opbygge vores nuværende samfund og foreningsland efter Anden Verdenskrig.
Men bogen fremstiller også skyggesiden ved det galopperende spilmarked, hvor spilafhængigheden i dag er eksploderet og atter har gjort spil politisk højaktuelt, eftersom politikerne lige nu diskuterer en ny spillelovgivning, der skal dæmpe den stigende spilafhængighed.
Bogen udkommer i morgen 8. maj, der netop er 75-års jubilæums dagen for tipning.