Seneste nyt

fra Nordjylland

Eftertragtet million-maleri købt af museum efter årelang jagt

Værket er tidligere solgt for knap to millioner kroner.

Interessen har været stor i årevis. I 1988 forsøgte Skagens Kunstmuseer at få fingrene i det kendte værk, men først her 36 år senere lykkedes det.

For et af den anerkendte Skagensmaler Michael Anchers absolutte hovedværker flytter nu permanent ind i samlingen hos Skagens Kunstmuseer.

Der er tale om et maleri med titlen 'Ved frokostbordet' fra 1888.

- Vi er utrolig glade for, at Ved frokostbordet bliver permanent indlemmet i vores samling. Det er jo Michael Anchers Hip, Hip, Hurra! Et motiv, som samler en gruppe venner og familie omkring bordet, og som giver indsigt i det fællesskab, kunstnerne havde, og den arv, de har efterladt os, siger Lisette Vind Ebbesen, der er direktør for Skagens Kunstmuseer.

Hvem er hvem på billedet?

Helga Ancher, Anna og Michael Anchers datter, ses stående til venstre i rød kjole. Bag Helga Ancher sidder lærer og organist Helene Christensen, der var en god ven af familien Ancher. Til hendes venstre sidder John Brøndum, Anna Anchers lillebror. Ved siden af ham sidder Marie Møller, Anna Anchers kusine. For bordenden sidder en person, der muligvis er den norske maler Nils Hansteen. Han har Anna Ancher på sin venstre side og Degn Brøndum, som drev Brøndums Hotel og var Anna Anchers storebror, sidder på den sidste stol. Kredsen sluttes af tre af de jagthunde, som Michael Ancher og Degn Brøndum holdt og var meget optagede af.

Kilde: Skagens Kunstmuseer

Tabte budrunde

Motivet er fra Brøndums Spisesal, og det kunstneriske værk har siden 1988 været ejet af Bendt Fredberg Jensen, som ejede Brøndums Hotel fra 1977, og indtil han gik bort i 2023.

Bendt Fredberg Jensen snuppede dengang værket - dog ganske uvidende - for næsen af Skagens Museum. Den tidligere hotelejer diskede op med knap to millioner kroner for maleriet på en auktion i London.

I 2017 udlånte han værket til Skagens Museum under udstillingen Ved bordet, og efter hans død har sønnen Jesper Fredberg nu solgt maleriet videre til Skagens Museum.

- Der er en historisk og stærk forbindelse mellem Skagens Kunstmuseer og Brøndums Hotel, som min far var meget bevidst om at bevare og dyrke. Han passede godt på maleriet i mange år, og derfor virkede det helt oplagt, at værket skal have sit videre liv på Skagens Museum, hvor offentligheden kan få glæde af det, siger han på vegne af arvingerne.

Købet er muliggjort med støtte fra en række fonde - nemlig Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet og en anonym familiefond.

Historien bag

Michael Ancher fik værket udstillet på Charlottenborgs Foraarsudstilling og på Den Nordiske Industi-, Landbrugs- og Kunstudstilling, der åbnede i maj 1888 i København. Det blev solgt på auktion den 12. november 1888, hvor Ancher-parret satte over 50 af deres malerier til salg for at finansiere deres kommende ophold i Paris, der skulle vare i et halvt år.

Novemberauktionen i København er det sidste offentlige spor af maleriet, der derefter endte på private hænder, og først dukkede op igen på en auktion i London hundrede år senere.

Værket kan opleves på Skagens Museum fra 21. juni 2024. Museet oplyser ikke, hvad de har måttet betale for maleriet.