Flere bygninger står i forfald: Geir ønsker øjebæ fjernet fra byen

I den sydlige del af Frederikshavn Kommune står flere faldefærdige ruiner i kø for at blive revet ned.

De er ikke svære at se i Thorshøj. De forladte, tomme og faldefærdige huse.

I både den ene og den anden ende af indgangen til byen byder ruinerne velkommen, og i midten af Thorshøj ligger der to huse, der i mange år ikke har været brugt af andre end rotter.

Mest synligt er en stor og gammel bygning, der sidst har huset et firma. Beboerne i byen siger, at det har stået tomt i ti år, og nu er loftet inde i ejendommen stille og roligt ved at falde ned og lægge sig på gulvet. Lige på den anden side af vejen står en gammel købmand forladt hen med plader for vinduerne.

- Det er synd, for den står midt i det hele, og den er det, man ser, når man kommer ind i byen, siger Geir Kåsa, der er formand for Thorshøj Borgerforening.

Husene i Thorshøj er dog langt fra de eneste ruiner i Frederikshavn Kommune. Frederikshavn Kommune har gennemgået 729 ejendomme og af dem, har kommunen vurderet, at 193 huse er så dårlige, at de ikke kan reddes og skal rives ned.

- Det er et stort problem. Vi har 26 forskellige lokalområder og derude flytter mange fra uden af vedligeholde de bygninger, som de ikke bruger længere og er flyttet væk fra, siger Brian Kjær (S), der er formand for distriktsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Se de faldefærdige huse her indslaget og hør Geir Kåsa fortælle om sine frustrationer.

Naboen har regnet den ud

Lidt længere øst på fra Thorshøj ligger et andet lille bysamfund. I byen Dybvad har de i mange år kæmpet med faldefærdige huse, der bare står og går til, men det skulle være løgn, mente flere borgere i byen, så de tog skovlen i egen hånd.

Mellem 15 og 20 huse i byen var i så dårlig stand, at de ikke længere bare ville se til, så de oprettede en byudviklingsfond, der opkøber de faldefærdige huse og bagefter søger midler hos nedrivningspuljen, så husene kan rives ned og erstattes af grønne områder, legepladser eller noget tredje.

- Det betyder alt for et bysamfund som vores, at byen fremstår præsentabel, hvis vi skal trække nye indbyggere til.

Samme model ville de gerne lave i Thorshøj, men det rækker pengene ikke til i øjeblikket. Borgerforeningen har ligget i dvale de sidste fem år, og først sidste år kom der igen gang i byens beboere.

Det betyder også, at de gamle bygninger bare står hen, så både husene og byen går i forfald.

- Det pynter bare ikke, og det er meget synd, for vi er i gang med en byfornyelse. Vi vil gerne have byen bedre op at stå, så den kan vokse om måske fem år, siger Geir Kåsa.

Hvem er ejeren?

I Frederikshavn Kommune river de cirka ti faldefærdige huse ned hvert eneste år, men selvom de nu har udpeget flere huse i Thorshøj, der skal rives ned, så kan byen ikke bare se frem til, at deres forhadte øjebæer forsvinder inden for den nærmeste fremtid.

- Det kræver, at dem der ejer huset, vil af med det. Vi går ikke ind og opkøber huse, for det bliver for dyrt for kommunen, siger Brian Kjær (S), der samtidig understreger, at der er kommet flere penge til rådighed til at rive de gamle, forladte og faldefærdige huse ned, fordi staten er villig til at betale 80 procent af omkostningerne for nedrivningen.

quote - De pynter ikke i byen, så de skal bare rives ned

Geir Kåsa, Formand, Thorshøj Borgerforening.

Lige lidt virker det dog til at hjælpe i Thorshøj. Bygningerne, der bare står og samler støv, har nemlig ofte ingen ejer, så de ved ikke, hvem de skal gå til for at opkøbe husene, eller også vil ejeren ikke af med huset, fordi de efter sigende har planer med huset.

Og det er problem, for i Thorshøj har de kun ét ønske.

- De pynter ikke i byen, så de skal bare rives ned, siger Geir Kåsa.

De 193 huse, som Frederikshavn Kommune har udpeget som nedrivningsklare, er blot kommunens første prioritet, derudover er der 47 ejendomme, som har anden prioritet til at blive revet ned.


Seneste nyt

fra Nordjylland