LIGE NU:

For første gang på is med hesten

Skøjterne var lørdag aften skiftet ud med hestesko, da der blev afviklet istølt i Iscenter Nord i Frederikshavn - en konkurrence med islandske heste på is. For 26-årige Emil Fredsgaard Oelitz var det første gang, at han skulle i konkurrence på is med sin hest.

Den eneste erfaring Emil Fredsgaard Obelitz har på is med sin hest, den 10-årige vallak Vikingur fra Feti, er fra en træning i Frederikshavn i for en uge siden.

- Det er absurt, at ride rundt i en skøjtehal på en hest, men det bliver sjovt. Jeg tror ikke, at jeg rigtig ved, hvad der rammer mig, siger Emil Fredsgaard Obelitz, mens han er i færd med at gøre sin islandske hest klar til konkurrencen.

Der er ekstra nervøsitet hos rytteren fra Kongerslev. Han stiller op i klassen Ice Special mod 31 andre ryttere. Blandt dem favoritten Johann R. Skulason, som har deltager i istølt-konkurrencen i Frederikshavn flere gange.

- Jeg vil gerne i B-finalen, siger Emil om sine ambitioner i konkurrencen.

Og mens de første af konkurrenterne i klassen er på isen, så sadler Emil sin hest op. Han trækker den en ekstra tur rundt om hallen, inden han og Vikingur fra Feti går ind i opvarmningshallen. De er på is for første gang.

Vikingur fra Feti har såkaldte mordax skruet under hesteskoene. Det gør, at den bedre kan stå fast på isen.

- Han står bedre fast end mig, konstaterer Emil, mens han trækker sin hest rundt på isen.

Hesten virker uanfægtet af, at dagens konkurrence skal foregå på is.

- Han ser fin ud. Han virker god, siger Emil, inden han rider inden i arenaen. Der er fyldt på tilskuerpladserne. Billetterne til det eneste istølt-stævne i Danmark har været udsolgt længe. 

Der er nerver på hos både Emil og Vikingur fra Feti. I første sving skrider Vikingurs ene ben, men de kommer tilbage på en sikker kurs, og efter godt 3 minutter er deres ridt slut. 

Emil og Vikingur i gang med deres første konkurrence på is.
Emil og Vikingur i gang med deres første konkurrence på is.
Foto: Jesper Christiansen

Dommerne giver dem samlet 7,17 for præstationen.

- Det er jeg meget tilfreds med. Alt over 7 er godt, siger Emil. 

Karakteren betyder, at Emil og Vikingur blev nummer 9 i den indledende runde. Det er nok til en plads i B-finalen. 

I B-finalen dyster 6 ryttere om en plads i den rigtige finale. Emil og Vikingur scorer en lidt bedre karakter for deres præstation. De får samlet 7,22 point. Det placerer dem på en delt tredjeplads. 

I finalen er favoritten Johann R. Skulason et niveau over alle de andre. Han scorer som den eneste i konkurrene over 9 point. Hos to af dommerne bliver det til topkarakteren 10, og samlet får Skulason 9,16 i finalen.