Kammeradvokatens dom: Værft får ikke kompensation for tabt millionordre

På trods af to aflysninger af ordrer for et tocifret millionbeløb nægter Kammeradvokaten at bevilge kompensation til Jobi Værft i Strandby.

Der er ingen økonomisk kompensation på vej til Jobi Værft i Strandby, selvom værftet har mistet et tocifret millionbeløb på grund af fejl i udbudsmaterialet.

Det slår Kammeradvokaten fast i et svar til TV2 Nord.

- Da fejlen blev fundet før kontraktindgåelse, er der ikke grundlag for at kompensere for nogen mistet ordre, lyder det blandt andet.

Den 23. januar fik Jobi Værft besked fra Kammeradvokaten om, at de havde vundet udbuddet om at renovere de to miljøskibe Sif og Frigg. Men mandag var beskeden en helt anden: udbuddet var aflyst på grund af en fejl, begået af Kammeradvokaten.

En fejl, som har kostet Jobi Værft et tocifret millionbeløb - men som altså ikke bliver kompenseret af Kammeradvokaten.

Se alle svarene fra Kammeradvokaten på TV2 Nords spørgsmål

Hvad er årsagen til, at det nuværende udbud blev aflyst i sin slutfase?
Udbuddet blev aflyst fordi det inden kontraktunderskrivelse blev opdaget, at der i udbudsmaterialet er stillet krav om en mangels-garanti mv. på 100% af kontraktsummen i stedet for af et mindre beløb, som er det normale. I den situation kunne Miljøstyrelsen enten fastholde kravet - og så var udbuddet kørt igennem – eller aflyse og udbyde igen, således at alle værfter kan få det rigtige og normale grundlag at byde på. Styrelsen valgte det sidste.

 

Hvilken fejl er sket, så det skal gå om? Skal værftet kompenseres for at miste ordren?

Der er sket en talmæssig fejl i forbindelse med udsendelsen af udbudsmaterialet. I stedet for en garanti på 100% af kontraktsummen skulle man have valgt f.eks. 10%, som er indenfor normalområdet.

 

Hvilken kommentar har Kammeradvokaten til det nordjyske værft?

Det er en ærgerlig fejl, og det gælder i forhold til alle værfterne – både det, der stod til at vinde ordren, og de der valgte ikke at byde pga  kravet om garanti på 100%. Men alle får nu mulighed for at være med igen, og det er det vigtigste. Da fejlen blev fundet før kontraktindgåelse er der ikke grundlag for at kompensere for nogen mistet ordre.

Kilde: Mail fra Kammeradvokaten til TV2 Nord tirsdag 11. februar 2020

Se mere

I svaret til TV2 Nord forklarer Kammeradvokaten, at udbuddet blev aflyst, fordi man opdagede en fejl i materialet. 

- I stedet for en garanti på 100% af kontraktsummen, skulle man have valgt f.eks. 10%, som er indenfor normalområdet, lyder det.

Og i stedet for at lade udbuddet køre igennem med de forkerte tal - og dermed lade Jobi Værft vinde udbuddet - valgte Miljøstyrelsen at aflyse og udbyde endnu engang, så alle værfter kunne byde på det rigtige og normale grundlag.

En beslutning, der altså førte til et milliontab for værftet i Strandby, og som man nu ikke bliver kompenseret for.

Læs også Udbud annulleret igen: - De klamphuggere!

Anden gang udbudsrunde annuleres

Det er anden gang, at en udbudsrunde på ombygningen af de to miljøskibe Sif og Frigg bliver annulleret.

Hos Jobi Værft havde man i går, da nyehden kom frem, da også kun hovedrysten til overs for Kammeradvokaten, der har lavet udbudsmaterialet for Miljøstyrelsen.

- Nu står vi så her, hvor vi har været tildelt kontrakten i 14 dage, og så kommer man bagefter og siger, at på grund af en fejl i udbudsmaterialet fra Kammeradvokaten, jamen så er man nødt til at trække udbudsmaterialet tilbage. Det virker meget amatøragtigt, sagde Jesper Fauerholt Jensen til TV2 Nord mandag.

Hos Jobi Værft overvejer direktøren nu om tredje bud på ordren skal være lykkens gang.

- Vi er nødt til lige at have noget betænkningstid og finde ud af hvad vi vil, men det kan da godt være, at vi vælger at bruge vores energi nogle andre steder, for nu har vi brugt meget energi her - uden at få noget ud af det, siger han.