Landmænd og fiskere er gået sammen om 'historisk' projekt: - Det er en hammergod løsning

Tidligere blev Sæby Golfklubs arealer oversvømmet, når Sæby Å gik over sine bredder efter voldsomme regnskyl. Nu ser et nyt forsøg ud til at løse problemet.

Et to-årigt forsøg på at lede vand fra Sæby Å væk fra den lokale golfklubs baner ser ud til at være en succes.

Tidligere var åen smal og dyb. Det betød, at der ikke var plads til de store mængder vand, der hobede sig op i å-løbet efter store regnskyl.

quote Jeg tror, det er første gang i historien, at vi er blevet enige i den grad, men jeg håber ikke, det er sidste gang

Jesper Christensen, sportsfisker

Nu er brinkerne langs en godt 300 meter lang forsøgsstrækning ændret til en flad, skrå profil, så åen nu kan rumme meget mere vand.

- Det er en hammergod løsning, der er lavet her. Nu står brinkerne ikke længere og er sumpede, og det betyder, at de kan holde til, at der i perioder kommer meget mere vand. Det geniale ved det er, at vandet nu kan komme væk, fordi vandløbet reelt er bredere, når der er meget vand, siger Torben Farum, der er formand for LandboNord.

Landbrugsorganisationen har samarbejdet med lystfiskere og embedsfolk i projektet, og det er gået så godt, at lystfiskere ikke kan mindes noget fortilfælde.

- Jeg tror, det er første gang i historien, at vi er blevet enige i den grad, men jeg håber ikke, det er sidste gang. Vi har virkelig haft en god dialog, så vi håber, projektet nu breder sig meget længere op ad åen, siger Jesper Christensen, som er inkarneret medlem af Sæby Sportsfiskerklub.

Begejstrer greenkeeper

Selvom å-løbet altså nu er ændret med gravemaskiner, har det samtidigt givet naturen en hjælpende hånd. Tidligere lå å-løbet under dybe brinker, der risikerede at styrte sammen efter voldsomme regnskyl. Nu er der kommet lys ned til vandløbet.

- Med det samme der bliver åbnet op for lyset, begynder vandplanterne at blomstre. Det betyder, at er er kommet mere vegetation, som fiskeynglen kan gemme sig i, siger Jesper Christensen.

Også Sæby Golfklub er begejstret for projektet. Greenkeeper Jens Bjerregaard har deltaget i udviklingen af projektet.

- Vores plæner blev tidligere oversvømmet jævnlig, men nu kan vandet komme væk. Nu kan vi se, at vandet stiger, men det løber ikke over længere, så det er positivt. Samtidig kan vi se, at der er kommet mere liv omkring åen. Der er kommet flere fugle og insekter, og vi ser også en fisk springe en gang imellem, siger Jens Bjerregaard.

Det er Frederikshavn Kommune, der har finansieret projektet, der har kostet cirka 500.000 kroner. Ud over golfklubben har også lystfiskerne og landmænd fra Nordøstvendsyssels Vandløbslaug deltaget i forsøget.

- Der bliver jo mere vand, som vi skal sørge for kan komme væk - og det hjælper projektet her med at give os en masse erfaring med. Det får vi brug for i fremtiden med alle de andre åer, vi har i Frederikshavn Kommune. Det har været fantastisk at samarbejde med landmænd og lystfiskere og se, at vi samtidigt kan gavne klimaet og naturen, siger Karsten Thomsen (S), som er formand for Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune.

Flere skal med på vognen

Landmændene ser gerne, at de gode erfaringer fra Sæby bliver bredt ud til resten af Nordjylland.

- Jeg håber, at andre nordjyske kommuner vil tage det her op og se det her, som en måde at løse det på, fordi det er jo en løsning som egentlig tilgodeser både naturen, fiskene og også de lodsejere og for eksempel sommerhusejere, der bor omkring vandløbene, siger Torben Farum.

Også lystfiskerne har store forventninger til, at projektet kan danne skole. I første omgang må landmænd længere oppe ad Sæby Å gerne blive overbeviste.

- Vi skal meget længere op ad vandløbene og starte deroppe fra, så vi får hele å-systemet med. Jeg tror, at mange landmænd får øjnene op for metoden, når de ser, hvad forsøget her har gjort for Sæby Golfklub, der har fået reddet deres bane, siger lystfisker Jesper Christensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland