Nordjysk kvotekonge afvist: Stor plan spoleret

Kvotekongen Henning Kjeldsen har startet et norsk fiskeriselskab. Men dommen fra Danmark har nu parkeret køb af båd og kvoter i Norge.

Går planen ikke i Danmark, så gør den måske et andet sted - selskabet i Norge var allerede stiftet, båden købt og kvoterne sikret. 

Men længere kom den nordjyske fiskerimillardær Henning Kjeldsen ikke, før sagen om omfattende snyd med fiskekvoter i Skagen nu også fik konsekvenser for hans forsøg på at starte et norsk fiskeriselskab. 

Fiskeridirektoratet i Norge har nu nægtet ham at eje et norsk fiskeri. Det skriver Fiskeribladet.no.

Nægter sig skyldig 

Tilbage i december sidste år blev Henning Kjeldsen dømt til at betale 54 millioner kroner for at have overtrådt reglerne om fiskekvoter, mens storfiskeren fik konfiskeret over 162 millioner kroner fordelt på stråmandsselskaber. 

For godt tre uger siden, var han så på anklagebænken igen for anklager om svindel med EU-midler.  

Henning Kjeldsen selv nægter sig skyldig i anklagerne om, at det skulle være i strid med lovgivningen at sælge fiskefartøjer videre og derefter hæve EU-støtte til selv samme fartøj.

- Det har altid været sådan, at hvis man solgte, så skulle båden være inden for EU i to år, lød det fra Henning Kjeldsen, som forklarede, at han havde sin viden fra en fiskerikonsulent, som han har søgt råd og vejledning hos igennem mange år.

Dommen er anket til Landsretten og derfor endnu ikke juridisk bindende. 

Norsk afvisning 

I mellemtiden har Henning Kjeldsen solgt en stor del af sine danske fiskekvoter for over to milliarder kroner. Han ville nu satse stort på norsk fiskeri. 

I marts i år startede han derfor selskabet Hebjar Holding AS sammen med to lokale norske fiskere. Her fik han selv 30 procent af aktierne, mens de to andre fik 30 procent hver gennem egne selskaber. 

I en samlet investering på 250 millioner kroner, blev der købt båd og kvoter til over 1600 ton torsk, kuller og sej. 

Den såkaldte kvotekonge Henning Kjeldsen fra Skagen er igen i rettens søgelys.

Men på baggrund af dommen i Danmark, vil de norske fiskerimyndigheder ikke give selskabet tilladelse til at eje norske fiskeskibe eller -kvoter. 

- Efter vores vurdering vil brug af stråmænd for at tilegne sig fiskekvoter være et alvorligt brud på grundlæggende regler – også efter norsk fiskerilovgivning. Almene fiskeri- og samfundsmæssige hensyn tilsiger, at man er forsigtig med at tillade udenlandske ejere med den historik at eje andele i norske fiskeskibe, skriver Fiskeridirektoratet i sin afvisning.


Seneste nyt

fra Nordjylland