Unge kvinder flygter fra Nordjylland: Den skæve kønsfordeling er et problem for kommunerne
Foto: TV2 Nord
Der er flere unge mænd end unge kvinder i de nordjyske kommuner. Det er et problem, der gør det sværere at rekruttere medarbejdere og dermed fastholde virksomheder.
Forholdsmæssigt flere unge kvinder flytter fra hjemkommunen for at uddanne sig, mens mændene bliver tilbage.
Sådan er det typiske mønster i hvert fald for aldersgruppen 20-29 år. Det viser en analyse fra Dansk Industri.
I samtlige nordjyske kommuner er der flere unge mænd end unge kvinder.
Særligt slemt står det til i Frederikshavn Kommune, hvor der nu er over 25 procent flere unge mænd end kvinder.
Procentvis antal flere unge mænd end kvinder
Aalborg - 12%
Vesthimmerlands - 20,1%
Thisted - 21,9%
Rebild - 9,2%
Morsø - 25,6%
Mariagerfjord - 16,%
Læsø - 16,3%
Jammerbugt - 18,2%
Hjørring - 7,5%
Brønderslev - 14%
Frederikshavn - 25,3%
I Morsø Kommune drejer det sig også om over 25 procent, i Vesthimmerlands Kommune er det 20 procent – men selv i universitetsbyen Aalborg er der 12 procent flere unge mænd end kvinder.
Den skæve kønsfordeling er et problem for udviklingen i kommunerne. Det bliver sværere at rekruttere medarbejdere og dermed fastholde virksomhederne.
Netop derfor har de også et stort fokus på at forsøge at vende udviklingen.
Kystlinjen har betydning
Frederikshavn kommune strækker sig over godt 652 kvadratkilometer fra Nørre Sørå i syd til Skagen i nord. Her bor knap 60.000 mennesker - og hvert år bliver de lidt færre.
- Problemet er, at der dør flere, end der bliver født, og at de unge tager herfra for at tage en uddannelse. Så vi skal arbejde med at tiltrække nogle uddannelser, velvidende at vi ikke kan få et universitet, og så skal erhvervet arbejde med at skabe nogle spændende job- og karrieremuligheder her.
Sådan lyder det mandag fra Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (S).
Se indslag om den skæve fordeling i Frederikshavn her:
Kommunen har 110 kilometer kystlinje, og det påvirker både typen af virksomheder - og dermed også uddannelsesmulighederne. Men det er ikke hele forklaringen.
- Urbaniseringen af uddannelser, hvor vi har centraliseret det i de store byer, er lig med både befolkningsafgang, men det er også lig med tab af arbejdspladser i et område som Frederikshavn, forklarer Niels Bay Christensen, direktør i Erhvervshus Nord og fortsætter:
- For hver to unge, der flytter, kommer vi også til at mangle to børn - de børn, de skulle have fået i vores område. Og det er sådan en nedadgående spiral.
Tiltag skal vende udviklingen
University College Nordjylland, der lige nu tilbyder uddannelser i Hjørring og Aalborg, barsler med en uddannelse til serviceøkonom i Frederikshavn, som skal være klar til at tage imod 20 studerende i sommeren 2024.
Et tiltag, der kan hjælpe med at vende udviklingen. Det er da også en nyhed, turismeerhvervene, der beskæftiger mere end 8000, er meget glade for.
- Det, ville vi jo synes, er fantastisk. Det er vigtigt, at vi kan trække nogle unge mennesker til vores område og fastholde de unge mennesker, vi allerede har, siger Rikke Gandrup, direktør på Color Hotel Skagen..
- Så kan de få en uddannelse i et område, der faktisk er rigtig stort i Frederikshavn Kommune, hvor de har nogle muligheder for praktikpladser indenfor mange forskellige grene og med gode jobmuligheder bagefter.
Om Frederikshavn får den nye uddannelse som serviceøkonom bliver afgjort i begyndelsen af 2024 - og det får stor betydning.
- En uddannelse med 20 pladser - det batter! Og derfor har vi også bidt os fast i bordkanten i forhold til, at det bør man kunne oprette her, så vi sørger for at, der er nogle der uddanner sig her, som også typisk bliver boende, lyder det fra Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen.