Vanvittigt: Per og Anders vil svømme fra Skagen til Norge

02:48

Video: Hans-Christian Lauritzen

58-årige Per Kristensen og hans 52-årige makker Anders Vestergaard har kastet sig ud i et vildt rekordforsøg.

To mænd fra Frederikshavn kastede sig mandag formiddag ud i at slå en af Danmarks ældste og vildeste rekorder. Langdistancesvømning i åbent vand. Starten gik fra Skagens gren med kurs på Norges sydlige kyster. Cirka 140 kilometer.

- Det er da et stykke, der vil noget, grinede den ene af de to langdistancesvømmere Per Kristensen, da TV2 Nord mødte ham på Grenen kort inden starten.

Anders Vestergaard ved at smørre Per Kristensen med solcreme. Foto: Hans-Christian Lauritzen

58-årige Per Kristensen har sammen med sin svømmemakker 52-årige Anders Vestergaard forberedt sig i et år på rekordforsøget. Ideen kom efter de sidste år svømmede fra Frederikshavn til Skagen. En tur på 46 kilometer. Efter præstation blev de enige om, at de ville gå efter, at sætte ny dansk rekord for længste uafbrudte svømmetur.

Det er da et stykke, der vil noget!

Per Kristensen

- Det her var for os to den ultimative udfordring ever, og det bliver et forsøg og kun et forsøg. Det er vores livs projekt, siger Anders Vestergaard.

- Vi har forberedt så godt på hvert eneste scenarie, at vi kan klare det, og det at vi er to sammen, og to som har en fantastisk tillid til hinanden og tillid til hinandens evner, det gør, at det her det skal nok blive sjovt, forklarer Per Kristensen.

Per Kristensen (tv) og Anders Vestergaard fra Frederikshavn ved at blive gjort klar til rekordforsøg. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Skal spise og gå på toilettet i vandet

Undervejs i rekordforsøget skal de både spise og besørge i vandet. Søvn bliver der ikke noget af.

- Jeg har en forventning om, at det bliver hårdt. Heldt vildt hårdt. Jeg har slet ikke nogen anelse om, hvor hårdt det bliver, men vi skal ud og testes, som vi aldrig er blevet testet før, påpeger Anders Vestergaard.

Den danske rekord for længste uafbrudte svømmetur er på 110 kilometer og blev sat i 1938, da Jenny Kammersgaard fra Horsens svømmede fra Gedser til Warnemünde i Tyskland på 40 timer. I luftlinie er der 52 km mellem de to byer, men på grund af strøm og afdrift blev hendes tur 110 km.

Jenny Kammersgaard var på det tidspunkt en af verdens bedste til at svømme langt og ud over at sætte dansk rekord nåede hun i sin karriere at svømme fra Sjællands Odde til Grenå, over den Engelske Kanal, fra Læsø til Frederikshavn og 75 kilometer i Gudenåen.

Begge svømmere blev smurt ind i både vaseline og anti brandmand creme inden starten. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Vil få en drøm til at gå i opfyldelse

Nu vil de to frederikshavnere Anders Vestergaard og Per Kristensen også i historiebøgerne. Onsdag morgen skulle de gerne gå i land på Norges sydkyst 140 kilometer fra Grenen.

- Jeg tror de fleste, der har prøvet at opfylde en drøm, eller gøre noget, man ikke havde forventet, får en lyst til at prøve noget mere, og det er det, der er sket for os. Vi fandt ud af, vi var gode til at svømme langt, og så prøver vi at drive den til, hvad vi kan, siger Anders Vestergaard til TV2 Nord.

Med sig på turen har de to langdistancesvømmere en række hjælpere. To følgebåde og en havkajak er hele tiden tæt på de to nordjyske svømmere. Svømmmeruten går i første omgang mod Lysekil i Sverige, inden de drejer nordpå mod Norge. Svømmerne vil nemlig gerne fange den nordgående strøm langs Sveriges vestkyst.

Du kan følge de to svømmeres tur live på linket her

Anders og Per har lånt GPS-trackeren af Life is GOOD, som har svømmet ved Langeland. I løbet af i dag, mandag, rykker signalet sig. Du kan også følge de to svømmere på deres Facebook-side nedenfor. 

Forsiden lige nu