70 tonstung kutter bjærget - nu skal den forvandles til husbåd

Det er endelig lykkes at bjærge fiskekutteren Fio, som var sunket ved havnen i Hirtshals.

Fiskekutteren Fio har siden 11. juli ligget på bunden af Hirtshals Havn, efter den sank i havnebassinet. Mandag morgen blev den 70 tonstunge kutter endelig hevet oven vande igen efter flere mislykkede forsøg.

- Jeg er meget lettet. Jeg har kæmpet med at få min båd op siden sidste mandag, og jeg har været her hver dag sammen med de dykkere, der har forsøgt at bjærge kutteren. Det har været virkelig træls, og der er gået mange tanker gennem mit hoved, siger Joachim Ravn Kristensen, som ejer kutteren Fio. 

Det var hærværk, der sænkede kutteren ved Hirtshals.

Krævede to kraner

I første omgang forsøgte man at hæve Fio fra havets bund ved hjælp af luftballoner i lastrummet, men skibet blev desværre stædigt liggende på bunden ved Pier II Øst i Hirtshals Havn.

Efterfølgende har man forsøgt at bjærge kutteren med en kran. Efter adskillige mislykkede forsøg, lykkedes det endelig mandag morgen med hjælp fra hele to kraner at få båden oven vande igen.

Og selvom Joachim Ravn Kristensen endelig kan drage et lettelsens suk, så er der stadig mange bekymringer forbundet med hændelsen. 

- Det var hærværk, der sank båden. Nogen har brudt ind og åbnet for en kuglehane. Overvågningen er gået videre til politiet, fortæller ejeren af kutteren, som nu har fået en ny hovedpine ovenpå bjærgningen af sin fiskekutter. Han skal nemlig selv betale for skaderne, siger han. 

Fra vrag til husbåd

Der skulle ikke mere end de to uger i det plumrede sommerlune havnevand, før det var et algebevokset grønt vrag, der kom oven vande ud for Auktionskajen. 

Fio har hurtigt skiftet farve fra hvid til grøn, og det forsinker den plan, der var med kutteren.

- Planen var en husbåd, men det bliver lige sat på standby, for jeg skal selv betale for bjærgningen. Det kommer antageligvis til at koste omkring 100.000 kroner, fortæller Joachim Ravn Kristensen, og fortsætter: 

- Men jeg vasker den ned, og så skal jeg have tømt motor, generator og det hele for vand for at kunne starte forfra med planen om at kunne bo på Fio på sigt. Det bliver et stort projekt, og det her var virkelig ikke noget, jeg havde brug for, lyder det fra en lettet, men ærgerlig bådejer. 


Seneste nyt

fra Nordjylland