LIGE NU:

Kiksekartellet: Lokal erhvervshistorie som teater

Kiksefabrikken Oxford midt i Hjørring har haft stor betydning for mange generationer i Hjørring og omegn. Nu bliver historien om livet på kiksefabrikken til et teaterstykke, som har premiere 17. september på Vendsyssel Teater.

- Jeg husker især duften, når man cyklede gennem byen. Jeg synes, det var behageligt, men der var mange, der også fik kvalme af lugten fra Oxford kiksefabrik, siger skuespiller Hanne Laursen, som selv er fra Hjørring og spiller med i stykket som en af kiksepigerne fra dengang.

SE INDSLAG: Hanne Laursen er en af de medvirkende i Kiksekartellet.

Vi er med til første læseprøvedag på Vendsyssel Teater. De fem skuespillere, instruktøren og andet personale, der er med omkring teaterstykket Kiksekartellet, er mødt ind for at begynde forberedelserne til premieren den 17. september.

Pernille Sørensen, der selv medvirker på scenen, har skrevet stykket. Hun er dykket ned i arkiverne på Vendsyssel Historiske Museum og her gemte sig interessante oplysninger om byens kiksefabrik i dens storhedstid.

quote Tonen var hård og til tider barsk blandt pigerne.

Hanne Laursen, skuespiller, Vendsyssel Egnsteater

Hanne Laursen har ikke selv arbejdet på "kiksen", som fabrikken populær blev kaldt, men Hanne Laursen kender mange, som har arbejdet der.

- Tonen var hård og til tider barsk blandt pigerne, siger Hanne Laursen, der glæder sig over, at Vendsyssel Teater laver et teaterstykke, der tager udgangspunkt i en af byens store arbejdspladser.

Og ikke nok med det, selv på Vendsyssel Historiske Museum har kiksefabrikken Oxford sin helt egen plads på museet.

- Der kommer mange af vores besøgende, som sagtens kan huske og selv arbejdede på kiksefabrikken, og de er glade for at se nogle af de effekter, vi har her, siger formidlingschef Jens-Christian Hansen og tilføjer:

- Oxford kiksefabrik var, indtil den lukkede i 2004, et af de helt store erhvervseventyr i Hjørring, og noget vi kan være stolte over.

Der er premiere på Kiksekartellet 17. september, og forestillingen spiller frem til 16. oktober.