00:29

Danmarks første vindmøllepark uden statsstøtte er i dag blevet indviet på havnen i Hirtshals.

Landets første ustøttede vindmølleprojekt indviet

Danmarks første vindmøllepark uden statsstøtte er i dag blevet indviet på havnen i Hirtshals.

De fire vindmøller er 150 meter høje og har det største vingefang af alle landvindmøller i landet. Møllerne er finansieret af lokale erhvervsdrivende, som sammen har dannet Hirtshals Havnefond - samtidig har flere end 350 borgere købt anparter i projektet.

- Når man først er med i det, så kommer interessen, så begynder man at følge med i, hvordan går det, hvordan ser regnskabet ud, kører det godt som det skal, pludselig begynder man at selv blæsevejr er skønt, siger Frank Ole Nielsen, aktionær fra Brønderslev.

Vindmøllerne er af  typen V136, der kan producerer 4,2 megawatt i timen. Og det kombineret med den sædvanlige kraftige vind i Hirtshals, der sikrer, at vindmøllerne hele tiden kan lave strøm, håber de involverede partere på, at det ud over at være ganske unikt også bliver en økonomisk god forretning i klimaets tegn.

- Det er jo dejligt, når vi gerne vil være en grøn førenation, at vi så har et område som Hirtshals, der siger, vi går rigtigt meget foran, vi klarer det selv - uden statsstøtte, det er altså flot, siger nordjyske valgte, Rasmus Prehn, minister for udviklingssamarbejde (Socialdemokratiet), der var med ved indvielsen fredag i Hirtshals. 

Det er Hirtshals Havnefond og Vestas og selvfølgelig en lang række borgere, der nu har skrevet danmarkshistorie, for det er første gang, sådan et projekt ser dagens lys helt uden statsstøtte. 

00:31 Luk video