Satsede, men tabte stort – fjernvarmeselskab konkurstruet
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Forbrugere fik urimelig regning efter fejlslagen gambling.
Hirtshals Fjernvarme meddelte tirsdag, at de er trådt i rekonstruktion.
Årsagen? De kan ikke betale deres kreditorer tilbage rettidigt.
Det var en beslutning tilbage i 2018, der gjorde, at fjernvarmeselskabet kom ud på et skråplan. Sammen med tre andre nordjyske selskaber spekulerede de nemlig i energipriser. De satsede på, at elprisen forblev lav, og sådan gik det som bekendt ikke.
Det betød, at de finansielle aftaler med Dansk Kraftvarme Kapacitet på ingen måde gik som ventet. Dansk Kraftvarme Kapacitet gik konkurs, og fjernvarmeselskaberne fik efterfølgende et gevaldigt økonomisk hak i tuden. Tilsammen tabte de et tocifret millionbeløb.
Hvad er rekonstruktion?
En rekonstruktion – tidligere også kendt som en betalingsstandsning – er et sidste forsøg på at få din virksomhed tilbage på rette økonomiske spor, hvis det ikke længere er muligt at betale kreditorerne rettidigt. Ved rekonstruktion fokuseres der primært på at indgå akkordaftaler (nedsættelse af gælden) med kreditorer eller at sælge dele af virksomheden, således at virksomheden igen kan blive solvent (når virksomheden er mere værd, end den skylder væk).
Rekonstruktion er en form for “pausetilstand” for din virksomhed, da betalinger til kreditorer midlertidigt bliver sat i bero. Dette gøres for at kunne danne sig et fyldetsgørende overblik over virksomheden økonomiske situation i forhold til, hvor meget der skyldes væk, hvem der skyldes til, og hvilke værdifulde aktiver der er i virksomheden. En rekonstruktion kan som udgangspunkt have tre mulige udfald:
Virksomheden bliver solvent, og rekonstruktion er ikke længere nødvendig.
Virksomhed indgår en akkordaftale med dens kreditorer og kan fortsætte driften.
Virksomheden kan ikke reddes og bliver anmeldt til konkursbehandling.
Formålet med en rekonstruktion er at redde en virksomhed fra konkurs. Der arbejdes på at nedbringe den gæld, virksomheden har til dens kreditorer, hvilket enten kan ske gennem en akkord (når kreditor indvilliger i at nedbringe gælden) eller eventuel overdragelse af virksomheden til en ny virksomhed, som kreditorerne bliver medejere af. Lykkes en rekonstruktion ikke, bliver virksomheden sendt til konkursbehandling.
Kilde: Legal Desk
Måtte betale forbrugere tilbage
I januar i år fik de endnu et rap over nallerne. For i en afgørelse slog Forsyningstilsynet fast, at fjernvarmeselskaberne ikke måtte pålægge deres forbrugere en ekstra regning som resultat af milliontabet. Ganske enkelt fordi det er i strid med varmeforsyningsloven.
Og det var, hvad Hirtshals Fjernvarme havde gjort. Dermed stod de pludselig og manglede 16 millioner kroner, efter de havde betalt forbrugerne tilbage.
Det store hul i kassen troede de så, de kunne dække med et 'fordelagtigt forlig, som de havde mulighed for at opfylde ved at anvende fortjenesten fra et salg af gratistildelte el-co2-kvoter'.
Det fremgår af pressemeddelelsen, som Hirtshals Fjernvarme sendte ud tirsdag.
Den gik imidlertid heller ikke. For Forsyningstilsynet vurderede, at de ikke måtte betale gælden af med salget af el-co2-kvoterne.
For indtjeningen derfra skal gå til forbrugerne, og af den grund er Hirtshals Fjernvarme nu nødsaget til at gå i rekonstruktion.
- Vi har nu igennem flere måneder været i dialog med Forsyningstilsynet om en løsning, men desværre uden resultat, lyder det fra bestyrelsesformand Børge Vinther-Jensen på vegne af hele Hirtshals Fjervarmes bestyrelse.
Fortsætter som hidtil
I pressemeddelelsen skriver bestyrelsen, at de nu håber på arbejdsro til at finde en løsning, som kan sikre den fremtidige drift.
- Det er vi helt sikre på, at vi vil lykkes med, lyder det videre.
På trods af den økonomiske kattepine skal borgerne ikke frygte, at de pludselig står uden varme.
- En rekonstruktion er ikke en konkurs, men en måde at sikre den fortsatte drift. Det betyder også, at forsyningen af varme fortsætter som hidtil, og at ledelsen og bestyrelsen sammen med rekonstruktøren driver Hirtshals Fjernvarme, skriver fjernvarmeselskabet.