Bjergbys borgere har selv designet: Her er fremtidens villavej
Vi ser, hvordan Fremtidens Villavej i Bjergby skiller sig ud.
Fire villaveje i Bjergby har lagt asfalt til en ny måde at opsamle regnvand på. En idé, der kommer fra borgerne selv.
Fremtidens villavej ligger i den lille landsby Bjergby nord for Hjørring. Her har byens borgere været med til at bestemme, hvordan man kunne udnytte de små veje bedre, så de fungerede til andet end blot transport.
Resultatet bliver efter to års intensivt arbejde afsløret onsdag eftermiddag - hvor beboerne på netop Rugvænget, Majsvænget, Hvedevænget og Bygvænget er inviteret til "lukket gadefest".
Kigger man nærmere efter på disse veje, som tilsammen fylder 820 meter, så kan man se resultatet: En let hældning ind mod midten af vejen, der får regnvandet til at samles dér og løbe hen til naturarealer, som kan få glæde af vandet.
- I stedet for at lede vandet under jord i et rør, som man plejer med traditionel kloakering, så kan vi her udnytte vandet og samtidig lette trykket på regnvandsledningerne, som i forvejen bliver presset i fremtiden på grund af klimaforandringerne, forklarer Lotte Vang, der er chef i Teknik & Miljø i Hjørring Kommune.
Formålet er at håndtere alt regnvand i området lokalt og samtidig skabe en villavej, som fornyr det eksisterende kloaknetværk. Og så giver vandet også liv til byen.
- De små lukkede villaveje har potentiale til at bruges som mødesteder og rekreative områder, og her har borgerne selv været inde over, hvad de gerne ville have, siger Lotte Vang.
Bjergby vil være rollemodel
Chefen for Teknik & Miljø håber på, at Bjergbys villaveje kan inspirere andre danske byer.
- Ambitionen er at arbejde endnu mere på den måde. Vi vil gerne gøre det samme på andre villaveje og have et godt samarbejde med borgerne. Men den næste 'fremtidens villavej' kan se helt anderledes ud, fordi borgerne dér vil noget andet, siger Lotte Vang.
Bjergbys nye villaveje har kostet det samme at lave som et traditionelt projekt med separat kloakering, hvor regn- og spildevand separeres.
Projektet er et samarbejde mellem Hjørring Vandselskab, Hjørring kommune og grundejerne i Hvedevænget-kvarteret i Bjergby. Det blev sat i gang i 2016.