Foto: Hans-Christian Lauritzen

Foto: Hans-Christian Lauritzen

1 af 2

Børnenes Danmark: Flid, mad og gaming

Skoleklasse ved godt, når der går for meget skærm i den.

Lufte hund, tømme opvasker, lave lektier, spise og fritidsaktiviteter. Så er er prioriteterne for de børn fra 6.B på Højene Skole, som TV2 Nord besøgte, for at finde ud af, hvad 12-årige laver i deres fritid.

- Det er ikke altid, vi laver noget. Nogle gange så sidder vi også og slapper lidt af. Vi kan også godt sidde og snakke lidt, fortæller Freya Lykke Konrup og Amalie Bundgaard Madsen til TV2 Nord, mens de sidder og fotærrer deres eftermiddagsmad efter skole. To bøtter med kogte nudler og krydderi.

Freya Lykke Konrup og Amalie Bundgaard Madsen går i 6.B på Højene Skole i Hjørring. TV2 Nord har besøgt klassen for at sætte fokus på, hvad der interesserer børnene i Danmark, og hvordan de egentlig har det.

Læs også Børnenes Danmark: De sociale medier kan være fulde af løgn

Freya Lykke Konrup og Amalie Amalie Bundgaard Madsen har været venner siden 0. Klasse. Eftermiddagene sammen bruger de på spil, trampolin hygge, se film og YouTube, og så skal der naturligvis laves lektier.

- Vi skulle lige vende os til det, da vi startede i sjette klasse, men nu er vi kommet godt i gang, siger de to piger.

Mobiltelefoner, sociale medier og gaming er også noget af det, der fylder meget i 6.B på Højene Skole, og specielt spillet Fortnite til Playstation er populært. Josefine Færch Carlsson er en af de piger, der tidligere har spillet rigtig meget, men nu har sat sit forbrug ned til kun en time om dagen.

- Det var ikke ret meget. Det var måske en uge. Det var sådan lidt mærkeligt, for det var, det første jeg gjorde, da jeg kom hjem, så satte jeg mig bare ind og spillede. Jeg følte at jeg skulle gøre det, forklarer Josefine Færch Carlsson til TV2 Nord, inden hun fortsætter:

- Jeg synes, det er sjovt, men man kan også komme til at blive lidt for meget afhængig af det.

Læs også Børnenes Danmark: Nordjyske børn bekymrer sig om klimaet

Denne dag spiller Josefine Færch Carlsson med kammeraten Emil Kjær Winther. Han har også prøvet, hvordan det er, når skærmen sluger al fritid.

- Der snakkede man virkelig meget om det ovre i skolen, og så skyndte man sig hjem for at kunne sidde og spille, siger Emil Winther Kjær.

Nu spiller Emil Kjær Winther kun op til halvanden time om dagen. Så der også er plads til lektier og ikke mindst fodbold tre til fire gange om ugen.

- Man tænkte ikke så meget over, hvorfor man gjorde det, men herefter, der forstår jeg ikke, hvordan man gad det, påpeger Emil Kjær Winther.

Tilbage hos Freya Lykke Konrup og Amalie Bundgaard Madsen. Efter mad, YouTube og lektier er det blevet tid til frisk luft

- Man bliver selvfølgelig meget træt af, at bare sidde og se iPad, og når man kommer udenfor, så er det bare sådan helt frisk, så bliver man sådan mere frisk i det, fortæller pigerne, mens de hopper på trampolin.

Eftermiddagen er ved at være slut. I morgen er der en ny af slagsen.

03:56

Kom med og se, hvad nordjyske 6. klasser laver i deres fritid

Luk video