LIGE NU:

Ekstremt sjælden fisk fanget i Skagerrak

En nordisk beryx er blevet fanget i Skagerrak. Det er blot tredje gang på 63 år, at den røde fisk er dokumenteret i Danmark.

Da skipper Thomas Hjort Samuelsen opdagede en rød fisk blandt rejerne, som besætningen på Skagenstrawleren North Sea S 255 havde fanget, spærrede han øjnene op.

- Jeg kunne straks se, at det ikke var en, vi plejer at fange, siger skipperen.

Han forsøgte at slå fisken op i en guide med beskyttede arter, men uden held. I stedet kontaktede han Nordsøen Oceanarium, som kunne fortælle, at der var tale om den ekstremt sjældne dybhavsfisk nordisk beryx.

quote Det er rigtig vildt. Det sker ikke så ofte, at vi får så sjælden en fisk ind.

Kristina Ydesen, biolog og udviklingschef, Nordsøen Oceanarium

- Det er rigtig vildt. Det sker ikke så ofte, at vi får så sjælden en fisk ind, så for os, der er nørder på området, er det jo rigtig spændende, siger Kristina Ydesen, der er biolog og udviklingschef ved Nordsøen Oceanarium.

En nordisk beryx kan blive op til 60 centimeter lang og opholder sig normalt på 200 meters dybde. Den findes normalt på den sydlige halvkugle ved New Zealand og Sydafrika. Fisken er kun dokumenteret i Danmark to gange før – nemlig i 1955 og 2010.

Nordsøen Oceanarium har nu taget kontakt til Fiskeatlas, som registrerer alle fund af nye og sjældne saltvandsfisk i dansk farvand, og så skal fisken sendes til Zoologisk Museum i København for at indgå i den zoologiske samling.

- Når en så sjælden fiskeart bliver fanget i Danmark, så er det vigtigt, at den bliver talt med i listen over danske arter, siger Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium.