LIGE NU:

Minister om Nørlev: Ærgerligt at ejerne ikke har sandfodret

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen afviser at gøre mere i Nørlev-sagen. Det er en sag mellem sommerhusejerne og Kystdirektoratet, mener hun.

De pressede sommerhusejere ved Nørlev Strand får umiddelbart ingen hjælp fra Christiansborg.

I dag afviser miljø- og fødevareministeren at gå ind i sagen om sommerhusene, der er ved at styrte i havet. Hun afviser også Hjørrings borgmesters påstand, om at han ikke har opbakning fra Folketinget. 

- Vi har bestræbt os på at finde en løsning. Men jeg kan konstatere, at der har været en tilladelse til at sandfodre, som lodsejerne ikke har benyttet, siger ministeren. 

Hun afviser at gå ind i en konkret vurdering af, om husene skal eller må rives ned. 

 
 
Foto: Ib William Christensen

- Det kan jeg ikke forholde mig til. Det er en sikkerhedsmæssig vurdering, som kommunen må foretage. Jeg er ikke inde og sagsbehandle, så det er umuligt for mig at kommentere på, om husene må rives ned. Jeg har ikke kendskab til sikkerhedsforholdene i Nørlev Strand, så jeg kan ikke forholde mig til den konkrete situation. 

Hun henviser til den aftale, der er lavet mellem husejerne og Kystdirektoratet. 

- Det, jeg kan forholde mig til, er kystsikring, og at der har været nogle muligheder for sandfodring, som ikke er blevet benyttet. Jeg forstår, at parterne er blevet enige om en aftale, der indeholder forskellige initiativer, og det håber jeg, de får sat i værk hurtigst muligt.

Eva Kjer Hansen mener, at lodsejerne bør være tilfreds med den aftale, der er lavet med Kystdirektoratet. 

​- I den konkrete situation er det måske ærgerligt, at lodsejerne ikke noget tidligere har benyttet muligheden for at sandfodre. Jeg håber, at den aftale, der nu er indgået, kan forbedre forholdene fremadrettet.

Endnu et sommerhus blev fortæret af havet. Det er det andet på fire dage.
Endnu et sommerhus blev fortæret af havet. Det er det andet på fire dage.
Foto: Ivan Hansen

Hvad vil du sige til de husejere, der måske står til at miste deres sommerhus?

- Jeg forstår til fulde deres bekymring og ærgrelse, når de nu har haft et velbeliggende sommerhus. Så jeg håber, de hurtigst muligt får iværksat den aftale, som er indgået, og får fjernet nogle høfter og etableret hård kystsikring kombineret med sandfodring.

Mener du, at Hjørrings borgmester ikke har ret, når han siger, at han ikke har støtte fra Folketinget?

Jeg har siden min tiltræden gjort, hvad jeg kunne for at få styrket dialogen mellem lodsejerne og Kystdirektoratet. Så jeg mener ikke, borgmesteren har ret. Jeg har gjort, hvad jeg kunne for at imødekomme problemerne i området. 

Vi har meget mere om situationen i Nørlev i vores udsendelse klokken 19.30.