Foto: Robin Skjoldborg (Pressefoto)

1 af 2

Nordjysk forfatter vinder stor amerikansk pris

Forfatteren Glenn Ringtved fra Hjørring modtager en prestigefuld amerikansk litteraturpris for sin billedbog Græd blot hjerte.

Flere end 40 børne- og ungdomsbøger er det blevet til i tidens løb for den nordjyske forfatter Glenn Ringtved. Nu er en af hans bøger blevet anerkendt med en stor amerikansk litteraturpris.

Billedbogen ”Græd blot hjerte” er blevet hædret med prisen ”The Batchelder Award” ved American Library Associations årlige prisuddeling. Prisen er tidligere tildelt forfattere som Astrid Lindgren og Bjarne Reuter.

The Batchelder Award tildeles en enestående børnebog, der oprindeligt er udgivet på et andet sprog end engelsk og i et andet land end USA, men som efterfølgende er oversat og udgivet i USA.

Min mor sagde ’græd blot hjerte, men brist ej’. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men jeg syntes, det var så smukt, fordi det var tænkt som en hjælp til mig fra hende

Glenn Ringtved, forfatter

”Græd blot hjerte” er skrevet af Glenn Ringtved og illustreret af Charlotte Pardi, og blev udgivet første gang i Danmark i 2001. Sidste år udkom billedbogen så i USA med titlen ”Cry Heart, But Never Break”. Og det er altså denne udgivelse, der nu tiltrækker sig opmærksomhed.

Vil fortælle børn om døden
Glenn Ringtved skrev oprindeligt bogen efter et besøg på sygehuset, hvor lægerne havde meddelt, at de ikke kunne helbrede hans mor.

- Min mor sagde ’græd blot hjerte, men brist ej’. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men jeg syntes, det var så smukt, fordi det var tænkt som en hjælp til mig fra hende, fortæller Glenn Ringtved.

- Da jeg kom hjem i seng om aftenen, lå jeg og tænkte på, hvordan jeg bedst kunne fortælle mine børn om døden, og så skrev jeg, liggende i sengen, historien om døden, der kommer for at hente en bedstemor. Så jeg skrev den egentligt til mine egne børn, men sendte den så efterfølgende til et forlag, siger Glenn Ringtved.

At bogen overhovedet har ramt det amerikanske marked her 16 år senere var faktisk et tilfælde, fortæller Ringtved.

Den har på den måde noget universelt over sig. Men jeg havde ikke regnet med, at det ville eksplodere sådan

Glenn Ringtved, forfatter

- For fem år siden mødte en mand i Central Park i New York, som jeg faldt i snak med, da jeg var på ferie. Han viste sig at være skuespilforfatter, og var i kontakt med nogle forlag. Han bad om lov til at præsentere min bog for amerikanske forlag, og så gik det slag i slag derfra, fortæller Ringtved.

Det seneste år har bogen fået flotte anmeldelser i både New Yorks Times og Wallstreet Journal. Den er nu solgt til en række andre lande, og er oversat til ti forskellige sprog. Ifølge Glenn Ringtved er det bogens tema, der gør den unik.

- Fordi den har et større eksistentielt emne, som den berører. Den har på den måde noget universelt over sig. Men jeg havde ikke regnet med, at det ville eksplodere sådan, siger Ringtved.

Ifølge forlaget Gyldendal sagde juryen ved American Library Associations om bogen:

- Ringtveds tekst respekterer sine læsere ved at tilbyde dem en trøstende, men direkte konfrontation med døden i en historie, der både er højtidelig og lys.

Sidste gang en dansk billedbog modtog prisen var i 1994, hvor hæderen tilfaldt Bjarne Reuter for romanen "Drengene fra Sankt Petri".

"Græd blot hjerte" har været udsolgt fra det danske marked i en årrække, men udkom i en ny udgave i april sidste år.

Ny bog
TV2 Nord havde i august 2016 besøg af forfatter Glenn Ringtved til en snak om hans nyeste bog "Dyt Båt Coconut "

06:01 Luk video

Her kan du set et forfatterinterview med Glenn Ringtved optaget under Ordkraft 2015.

26:04 Luk video