Oliven kan også bruges som brændsel
Mangel på halm hos de nordjyske landmænd betyder, at biogasanlægget GrønGas i Vrå tager alternative metoder i brug.
På grund af det varme sommervejr mangler de nordjyske landmænd halm. Det har fået det nordjyske biogasanlæg, GrønGas, til at tænke i alternative brændselsformer.
Niels Erik Thomsen plejer ellers at have halmballer nok at tage af på denne tid af året. Men lige nu skønner han, at der højst er 11 halmballer tilbage på gården udenfor Sterup i Vendsyssel.
Høsten i 2017 var præget af regn, hvilket mindskede udbyttet af halm betragteligt for Niels Erik Thomsen og hans kolleger. I år trækker det op til en gentagelse, men denne gang på grunde af det varme sommervejr.
- Det skulle gerne have været dobbelt så højt og meget mere tæt, fortæller Niels Erik Thomsen midt på marken med vårbyg.
Kornet skal snart høstes - længe før det har nået den optimale længde, som kan give et fornuftigt udbytte af halm. Det har sat Niels Erik Thomsen og 13 af hans nordjyske kolleger under pres. De leverer alle halm til biogasanlægget GrønGas i Vrå, der bruger halm som brændsel til produktion af biogas.
- Vi kan se, at høsten 2018 er reduceret til cirka en tredjedel af det normale. Så derfor bliver der akut behov for halmen til foder og strøelse hos dyrene, fortæller Jens Peter Lunden, direktør for GrønGas.
Næsten som træpiller
Derfor har GrønGas de seneste tre måneder arbejdet på at ombygge kedlen på biogasanlægget, så den kan bruge tørret frugtkød fra oliven som brændsel. Frugtkødet er et restprodukt fra produktionen af olivenolie i Spanien og er tørret og presset, så det ender med en konsistens, som umiddelbart minder om træpiller.
Når man stikker ild til halm, så er det jo væk. Her har vi så valgt at sige, at det undgår vi i år. Og så ser vi, hvor det ender.
Jens Peter Lunden, GrønGas
Ved at bygge kedlen om, så den kan bruge oliven som brændsel, har GrønGas samtidig haft mulighed for at fritstille deres nordjyske leverandører af halm, så de i stedet kan bruge den halm, de trods alt stadig har på lager, til andre formål end afbrænding.
- Når man stikker ild til halm, så er det jo væk. Her har vi så valgt at sige, at det undgår vi i år. Og så ser vi hvor det ender, siger Jens Peter Lunden med henvisning til, at man foreløbig har indkøbt brændselspiller nok til at kunne fyre med oliven i anlægget det næste år, frem til høsten 2019.
Langsigtet investering
Jens Peter Lunden fra GrønGas kalder samtidig ombygningen af anlægget, der løber op i en million kroner, for en langsigtet investering.
- Så er vi også fleksible. Hvis der bliver mangel på halm igen om to år, så har vi lavet investeringen, siger Jens Peter Lunden.
Landmand Niels Erik Thomsen, der ellers plejer at levere 800 halmballer, eller hvad der svarer til 500 tons halm, om året til biogasanlægget i Vrå, er godt tilfreds med, at han slipper for at levere i år.
- Kvægbønder og dem, der skal bruge det til opvarmning af de forskellige stalde, må have førsteprioritet. Så må biogas komme i anden række, siger han.