Protester i Løkken: Frygter at kommunen ødelægger stranden
Sandet på stranden i Løkken er blevet omdrejnings-punktet for en tvist mellem en gruppe borgere og Hjørring Kommune. Kommunen ønsker med lastbiler at fjerne noget af sandet syd for molen - det er nødvendigt for at vedligeholde stranden, lyder argumentet. Men den køber borgerne ikke - de mener i stedet, at de store køretøjer vil ødelægge stranden.
Havet giver og tager. Nogle steder er der faktisk for meget sand, og det er nu grunden til, at borgere er kommet på kant med Hjørring Kommune.
Både Løkkenborgere og grundejerforeninger i sommerhusområdet protesterer mod Hjørring Kommunes planer om, at der skal fjernes sand på stranden syd for molen med lastbiler. Kommunen forsvarer sig med, at det er nødvendigt vedligehold.
Kommunen vil give et entreprenørfirma tilladelse til at køre sand med gummiged og lastbil på stranden i Løkken, men borgerne er bekymrede, og mange af dem har sendt protester til regionen, som skal være med til at give tilladelsen.
- Man skal ikke komme og sige, at det er en fordel at formindske stranden ved at grave sand af. Et er, at man prøver at grave fygesand, men hvem garanterer så for, at der ikke lige bliver taget lidt ekstra af det sand, der ligger under fygesandet, siger Søren Dick, der bor i Løkken.
En anden Løkken-borger, Hanne Kepler, har badehus på det aktuelle stykke strand syd for molen og kommer på stranden hver dag.
- Naturens luner leger med kysten. Så er der ingen strand, og så er der meget strand. Og så tænker jeg på, om kommunen har det med i deres tanker, når de vil fjerne og skrabe sand væk. Vi ved jo ikke, hvad det ender med, siger Hanne Kepler.
Søren Smalbro, formand for teknikudvalget i Hjørring Kommune, afviser bekymringen.
- Jeg tager borgernes indsigelser alvorligt, men er også nødt til at sige, at der i mange generationer har været hentet fygesand på stranden. Hvis vi ikke fjerner det, så skaber det faktisk nogle problemer - dels for den trafik, der er nede på strande, men også for badehusene og også længere oppe i byen, siger Søren Smalbro.
Søren Smalbro forsikrer, at tilladelsen kun vil blive givet til at tage fygesandet.
- Hvis man graver dybere, end der er givet tilladelse til, så er det ulovligt. Det kan selvfølgelig være svært at kontrollere, men det, jeg hører og erfarer, er, at entreprenøren, der søger om tilladelse til at fjerne fygesandet, gør det pænt og ordentligt, siger teknikformanden.
Andre grundejere er i oprør over, at et entreprenørfirma skal have lov til at køre på stranden med store køretøjer. Det gælder for eksempel Peter Kramer, der er formand for Jomfrubakkernes Grundejerforening.
- Vi taler om Danmarks bedste badestrand. Efter at folk i årtier har kæmpet for at få gjort den del af stranden syd for molen bilfri, så begynder man nu at sende bulldozere og store lastbiler henover den. Jeg kan næsten ikke forestille mig en mere vanvittig ide. Løkken strand er et leben fra tidligt om morgenen. Hvorfor skal det liv forstyrres af store køretøjer, siger Peter Kramer.
Sådan ser teknikformanden ikke på det.
- Biler og transport på stranden er en vigtig del af den måde, Hjørring Kommune i mange generationer har drevet strand på. Det er mig bekendt heller ikke sådan, at man er nede og skrabe sand hver dag. Aktiviteten er begrænset fra kl. fire om morgenen til kl. 8:30 om formiddagen. Vi skal have biler og maskiner på vores strande for at vedligeholde dem, så det må man leve med. Vi kan ikke lave vores strande til sådan en uberørt oase, siger Søren Smalbro, formand for teknikudvalget i Hjørring Kommune.
Region Nordjylland måtte i sensommeren forlænge høringsfristen, fordi man havde glemt at sende papirerne ud til en stor gruppe grundejere i Løkken. Hjørring Kommune venter på grønt lys fra regionen og kan derfor ifølge teknikformanden først træffe en endelig afgørelse senere på året eller i starten af det nye år.
Fygesandet, der fjernes, skal bruges til tegltage og gulve for eksempel i kostalde.