01:13

Regeringen vil presse EU til at fjerne Natura 2000-beskyttelsen af området omkring Lønstrup, så man kan kystsikre.

Rubjerg Knude er Nordjyllands svar på Den Lille Havfrue, og det skal beskyttes, siger Søren Smalbro. Foto: Brian Borch Daugaard

Jo længere tid vi venter med at lave noget ordentlig kystsikring, jo større bliver regningen, sagde Søren Smalbro om situationen i Lønstrup i januar.

1 af 3

Smalbro: Rubjerg Knude er Nordjyllands svar på Den Lille Havfrue

Søren Smalbro vil lave hård kystsikring fra Rubjerg Knude til Lønstrup med det samme. - Det skriger til himlen, at vi ikke kan få lov, siger han.

Efter regeringen er gået til EU-kommissionen for at få ophævet Natura 2000-området omkring klinten i Lønstrup, er humøret steget betragteligt for formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro.

Han håber, at man hurtigt kan komme i gang med at sikre kysten og dermed også sommerhusene på toppen af skrænten. 

- Det skriger til himlen, at vi ikke kan få lov at lave sikring af klinten. Det duer ikke, siger Søren Smalbro om det beskyttede Natura 2000-område, hvorm man ifølge EU-lovgivningen skal lade naturen gå sin gang uden unaturlige foranstaltninger. 

Søren Smalbro vil i stedet have lov til at lave hård kystsikring i området for at beskytte klinten og sommerhusene i området, og han ser positivt på, at miljøministeren nu tager kontakt til EU for at få ophævet Natura 2000-beskyttelsen. 

Han ser dog gerne, at processen kommer til at gå meget stærkere end de par år, som sagsbehandlingen i EU forventes at komme til at tage. 

- Vi vil gerne beskytte kysten helt nede fra Rubjerg Knude Fyr op til Lønstrup. Rubjerg Knude Fyr er jo det nordjyske svar på Den Lille Havfrue i København, så fyret må og skal bevares, så det turistklenodie kan sikres i fremtiden, siger han. 

Jo længere tid vi venter med at lave noget ordentlig kystsikring, jo større bliver regningen, siger Søren Smalbro om situationen i Lønstrup.