11 nye store møller på vej: Jammerbugt Kommune godkender vindmøllepark
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Arkivfoto.
Udskiftningen af 23 gamle møller med 11 nye møller ved Nørre Økse Sø er blevet godkendt af Jammerbugt Kommune.
På et møde torsdag godkendte kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune Vattenfalls planer om en vindmøllepark med 11 nye møller ved Nørre Økse Sø.
22 ud af 29 byrådsmedlemmer stemte for godkendelsen af projektet.
- Vi har godkendt, at Vattenfall må have lov til at udskifte de møller, de har derude. Og så har de opkøbt et par ejendomme, hvor de også gerne vil stille møller op, siger Jens Christian Golding (S), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.
I den oprindelige plan ville Vattenfall erstatte de nuværende 23 gamle møller i området med 15 nye moderne og større møller ved Nørre Økse Sø. Men godkendelsen er altså endt med, at Vattenfall må opsætte 11 nye møller, der er 150 meter høje.
- Det er positivt, at byrådet har godkendt vindmølleparken. Det betyder, vi kan arbejde videre med planlægningen i området, hvor der har været møller de sidste godt 20 år. Antallet af møller i området vil dermed blive halveret, og selvom de nye møller vil være højere vil de have et mere roligt udtryk, da vingerne bevæger sig langsommere, siger chef for landvind hos Vattenfall Mette Korsager i en pressemeddelelse.
Fire møller mindre end planlagt
- Der er taget 4 møller ud af den oprindelige plan, der lød på 15 møller. Dels er der fjernet to på grund af indsigelser fra en kirke, og dels er der en, som vi har bedt om at få taget ud for at skabe større afstand til nogle lokale minkavlere, siger Jens Christian Golding.
Den sidste mølle har Vattenfall selv skåret ud af planerne.
Utilfredse lodsejere
TV2 Nord har tidligere dækket sagen, og fortalt, at flere lodsejere i området er frustrerede over udsigten til den nye vindmøllepark.
Vi har stor respekt for den bekymring, der har været udtryk fra nogle naboer. Og vi har designet et projekt, der tager hensyn til naboer gennem frivillige opkøbsaftaler på de ejendomme, som vil komme tæt på de nye møller
Mette Korsager, Vattenfall
- Vi har stor respekt for den bekymring, der har været udtryk fra nogle naboer. Og vi har designet et projekt, der tager hensyn til naboer gennem frivillige opkøbsaftaler på de ejendomme, som vil komme tæt på de nye møller. Vi har desuden lavet en række støjmålinger efter ønske fra naboer og politisk hold. Alle målinger holder sig under de tilladte grænseværdier, siger Mette Korsager fra Vattenfall.
Ifølge kommunen har det længe været hensigten, at området skulle bruges til vindmøllepark.
Vi har alle sammen en forpligtelse til at gøre noget ved klimaudfordringerne, og det kan vindmøller være en del af.
Jens Christian Golding (S), Jammerbugt Kommune
- Vi har valgt for mange år siden – tilbage i 2009 - at det her, det var et opstillingsområde. Og nu vil de gerne i gang, og det har vi sagt ja til, siger teknik- og miljøudvalgsformanden og fortsætter:
- Vi har alle sammen en forpligtelse til at gøre noget ved klimaudfordringerne, og det kan vindmøller være en del af. Jeg synes, det er en nødvendighed at vi får gjort noget for klimaindsatsen, siger han.
Antallet af møller i området halveres altså i forhold til i dag, mens vindmølleparkens elproduktion mere end tredobles, oplyser Vattenfall.
Den nye park vil dække det årlige elforbrug hos mindst 27.000 danske husstande, og yde et væsentligt bidrag til CO2-reduktionen i Jammerbugt Kommune og Danmark.
Håber på afslutning
Jens Christian Golding erkender, at processen med dialogen mellem kommunen og lodsejerne ikke har været forbilledlig i denne sag.
- Vi håber at der falder ro på nu, for vi har brug for at komme i gang med så mange andre ting. Men det har været en langstukken proces. Jeg er træt af, at vi ikke kom i den rigtige dialog, før de sidste dage, der var i det her. Jeg er ked af, at vi ikke har haft et fælles grundlag at diskutere ud fra. Det har været en dårlig proces, og det kan man lige så godt indrømme. Men jeg håber, at vi kan lære noget af det fremadrettet, siger Jens Christian Golding fra Jammerbugt Kommune.