Dennis frygter at blive nabo til vindmøllepark: - Det ødelægger alt herude
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord
Planer om op til 17 vindmøller med en højde på mellem 180 og 200 meter deler vandene på Øland i Jammerbugt Kommune.
- Det ødelægger alt herude!
Dennis Larsen fra Vesterby frygter, at han får op til 17 vindmøller som nabo på Øland.
- Vores boligpriser er sådan set lave nok i forvejen. De falder drastisk. Der er nogle, der har deres hus til salg. De kan ikke få solgt, før vi ved, hvad der sker, siger han.
Det er ikke kun Dennis Larsen, der er imod vindmølleplanerne. Han har startet Facebook-gruppen ”Øland mod vindmøller”, som tæller over 120 medlemmer.
- Her er så stille og roligt. Det er derfor, man køber et hus herude. Det er ikke, fordi der skal være en kæmpe vindmøllepark, siger Dennis Larsen.
Tilbyder kompensation
Det er energiselskabet Towii Renewables, der har hovedsæde i Vejle, som i april præsenterede vindmølleplanerne for beboerne på Øland. Målet er at opsætte mellem 15 og 17 vindmøller, som skal forsyne et nyt Power-to-X-anlæg ved Brovst med energi.
- Vi ved godt, at det som udgangspunkt ikke er rart at få vindmøller i baghaven. Det er der ingen, der har lyst til, men vi rækker ud og spørger, hvad vi kan gøre for beboerne, hvis området en dag bliver udpeget til at huse vindmøller, siger Jan Furbo Fuglsang, som er Senior Project Developer ved Towii Renewables.
Se indslaget her:
Der er blandt andet afsat penge til at kompensere de nærmeste naboer til vindmøllerne. De ejendomme, der ligger nærmest vindmøllerne, bliver eksproprieret, mens dem lidt længere væk modtager et tilbud om at sælge.
- Jeg er udenfor (den zone, red.), så jeg får 10.000 kroner om året skattefrit. Det kan ikke måle sig op med, hvad min boligpris kommer til at falde, siger Dennis Larsen.
Tror I på, at man kan indgå et lykkeligt ægteskab mellem opstillerne og dem, der bliver nabo til vindmøller?
- Vi ved godt, at når vi er et sted, hvor der er plads til vindmøller, så er det typisk ude på landet, hvor huspriserne er faldet gennem mange år, skolerne er lukket og købmanden er lukket.
- Folk føler måske, at vi kommer og tramper på nogen, der ligger ned i forvejen. Vi siger til dem: ”Prøv at høre. Møllerne kan løfte jer ud af de problemer. De kan købe jeres huse, skabe grøn omstilling og lokale arbejdspladser,” siger Jan Furbo Fuglsang.
- Der er andre, der må tage slæbet
Region Nordjylland og de 11 nordjyske kommuner har et mål om, at landsdelen skal være helt fri af fossile brændsler inden 2040. Det vil ifølge Towii kræve, at der sættes 217 nye vindmøller op på land.
- Hvis du står og kigger dig omkring, kan du næsten altid se en vindmølle. Jeg synes, vi har nok vindmøller i Jammerbugt Kommune. Der er andre, der må tage slæbet, siger Dennis Larsen.
Towii arbejder - trods modstand - videre med planerne om vindmøller på Øland. Møllerne kan formentlig komme op inden 2030, hvis de ikke skaber problemer for eksempelvis dyrelivet eller flytrafikken og bliver politisk godkendt.
- Jeg tror, det er meget svært at sætte 200 møller op i Nordjylland, hvis man ikke tager et område som Øland, siger Jan Furbo Fuglsang.
Dennis Larsen er dog langt fra overbevist om, at vindmøller tæt på hans ejendom er nødvendige.
- Lad os sige, der kommer 17-18 møller op her. Hvor skal resten så være i Nordjylland?, spørger han.