En nat havde Nanna en drøm – så droppede hun ud af universitetet

Nanna Topsøe fra Brovst hjælper som drømmeterapeut folk med at forstå deres drømme. Det hele begyndte, da hun selv drømte, at hun skulle droppe ud af sit studie.

Da Nanna Topsøe som studerende i begyndelsen af 80’erne var til et foredrag i forbindelse med psykologistudiet, havde hun det, hun kalder en “aha-oplevelse”.

Foredragsholderen var drømmeterapeuten Søren Lund, og foredraget var ikke sådan lige til at slippe igen for den dengang 34-årige Nanna Topsøe, der om natten begyndte at drømme, at hun skulle droppe ud af universitetet.

- Det endte med, at jeg sprang fra psykologistudiet og blev drømmeterapeut i stedet for. Det har jeg absolut ikke fortrudt, siger 73-årige Nanna Topsøe.

Drømme udvider bevidstheden

I 40 år har hun støttet folk i at arbejde med deres drømme. Ifølge Nanna Topsøe kan de nemlig gøre os mere klar over vores retning i livet.

Har du en inspirerende ven, nabo eller god kollega, med en særlig evne, hobby eller talent, så send dit tip til lova@tv2nord.dk

- Drømmene er beskeder, som fortæller os ting om os selv. Ved at lytte til dem, bliver vores liv mere levende. Vi får meget mere liv, og vi bliver klar over vores ubalancer, styrker og muligheder, siger hun.

Hun mener, at vi ved at dykke ned i vores ubevidste kan blive klogere på os selv.

Nanna Topsøe
Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

- Hvis jeg drømmer om en kvinde, som er sladdervorn, så kan jeg trække det ind i mig selv igen. Det er mig, der drømmer drømmen. Det er træk ved mig selv, det handler om. Så kan jeg blive opmærksom på, at jeg måske har bagtalt en. Så bliver min bevidsthed udvidet, og jeg kaster lys på flere dele af mig selv, siger hun.

Drømme holder os i balance

Mange har svært ved at huske deres drømme. Nogen vil måske påstå, at de slet ikke drømmer, når de sover. Men alle drømmer - det er en mekanisme, vi har rent psykologisk for at holde os selv i balance, forklarer Nanna Topsøe.

- Hvis man vækker folk i perioder, hvor de drømmer, og forhindrer drømmefasen, så bliver man simpelthen sindssyg. Det var det, nazisterne brugte under 2. Verdenskrig for at få folk til at røbe krigshemmeligheder, siger hun.

Sådan husker du dine drømme

Inden du sover, så tænk på, at du gerne vil huske dine drømme. Læg en hånd på panden og en hånd på maven og forestil dig, at du trækker vejret fra panden og ned i maven.

Det er en måde at forbinde bevidstheden med det ubevidste.

Drømme hører til i korttidshukommelsen, så det er en god idé at skrive dem ned, så man ikke glemmer dem.

- Når man først har skrevet en drøm ned eller tænkt over den, så er man tilbøjelig til at huske flere drømme. Når man interesserer sig for det, så siger man til sit ubevidste, at man godt vil have flere budskaber, siger Nanna Topsøe.

Nanna Topsøe bruger blandt andet tegninger til at arbejde med drømme.
Nanna Topsøe bruger blandt andet tegninger til at arbejde med drømme.
Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Det betyder drømmene

Der er mange drømme, der går igen, og som Nanna Topsøe jævnligt bliver præsenteret for i sit arbejde med drømme. Her deler hun nogle af sine tolkninger af dem:

Drømme om at miste sine tænder

Hvis man drømmer, at man mister sine tænder, kan det være et tegn på, at man har skubbet sin aggressivitet meget langt væk.

Drømme om ikke at kunne bevæge sig

Man kan ikke løbe. Benene er som bly. Der er en handlingslammelse i ens liv. Så må man se på, hvor man skal hen, og hvad man skal væk fra.

Drømme om babyer

Babyer kan symboliserer ny begyndelse. Noget nyt er født. Måske et nyt arbejde/projekt.

Drømme om toilet

Toilet er symbol for renselse fysisk og psykisk. Give slip på affald. Slip hvad du ikke længere har behov for.

Drømme om at være forfulgt

Hvis du drømmer, at du er forfulgt, og prøver at undslippe, er det tegn på, at der er noget i dit liv, som du ikke vil se.

Hvis det er en hund, der er efter dig, kan det være tegn på, at du er angst for at sætte grænser. Hunde er grænse vogtere.

Er en tiger efter dig, betyder det måske, at du “flygter fra“/ frygter din egen kraft.

Drømme om bagage

Bagage i form af rygsække, tasker og kufferter symboliserer psykisk bagage som hindre din frie bevægelighed.

Hvis ens bagage bliver stjålet, kan det være et hint om, at man slæber rundt på for megen psykisk bagage.

Drømme om bolig

Din bolig er symbol for personligheden. Hvis du drømmer, at du finder ukendte rum, betyder det, at dine muligheder er større end du tror. Du opdager nye sider af dig selv, nye muligheder.

Drømme om ulykker

- Folk bliver tit meget forskrækkede, hvis de drømmer, at der sker ulykker. Det er klart, at det kan sidde i kroppen på en. Men det er det, drømmene vil – de vil råbe en op. Det er symbolik inde i dig. Det er uendeligt sjældent, at det virkelig er varselsdrømme, siger Nanna Topsøe.


Seneste nyt

fra Nordjylland