Seneste nyt:

Borgmester sætter årstal på, hvornår Læsø skal have ny færge

En ny Læsø-færge skal både kunne servicere øens erhverv, turister og ikke mindst de lokale, lyder det fra øens borgmester.

I 25 år har Margrete Læsø været forbindelsesleddet fra Læsø til Nordjylland. Færgen har således varetaget overfarten fra Frederikshavn til Vesterø, men det kan den ikke fortsætte med. 

Byrådet har længe diskuteret, hvordan og hvornår færgen kan skiftes ud til en af nyere dato. Og nu har færgeudvalget i Læsø Kommune sat en endelig tidsramme for udskiftningen. Færgen skal senest være skiftet ud i 2026, lyder det.

quote Den skal mindst sejle fire gange dagligt hele året rundt

Tobias Birch Johansen, borgmester, Læsø Kommune

- Vi er godt i gang, og nu har vi sat en bagkant for, hvornår en ny færge senest skal være i gang. Så vi er enige om, at vi skal have den nye kapacitet, siger Tobias Birch Johansen.

Han er venstreborgmester i Læsø Kommune, og han medgiver, at en ny færge flere gange har været på tale, uden det er blevet til det store. Men han er fortrøstningsfuld overfor, at det nu bliver virkelighed.

- Alt kan ske, men jeg er omgivet af ansvarlige mennesker i byrådet, som, jeg tror på, gerne vil være med til at sikre fremtidens overfart for læsøboerne, siger han. 

Venstreborgmesteren vil arbejde for en ny færge, der tilgodeser så mange af øens forskellige behov som muligt.
Venstreborgmesteren vil arbejde for en ny færge, der tilgodeser så mange af øens forskellige behov som muligt.
Foto: Jesper Christiansen / TV2 Nord

Visse krav skal opfyldes

Der er ifølge Tobias Birch Johansen flere krav til, hvad en ny færge skal kunne levere, før den lever op til de forventninger, øens politikere og borgere har.

- Vi ved, at vi vil have et højere serviceniveau. Den skal mindst sejle fire gange dagligt hele året rundt. Og så skal den kunne levere den kapacitet, der er behov for, så vores erhverv ikke bliver begrænset af færgeoverfarten, siger borgmesteren.

quote Driftsikkerheden er fantastisk vigtig

Tobias Birch Johansen, borgmester, Læsø Kommune, Venstre

Derudover vil det være et plus, hvis færgen også kan begå sig internationalt. 

- Vi tænker meget på, om det en dag ville give mening at sejle til Sverige, så derfor vil det være en fordel, at færgen kan sejle internationalt, siger han.

Men han understreger, at der er mange ønsker til en ny færge, og derfor vil det ikke være realistisk at tro, at de alle kan blive opfyldt.

- Det ville vi ikke kunne, men vi vil forsøge at imødegå en beslutning, der er tålelig for alle. Både for læsøboerne, turisterne og erhvervet, siger Tobias Birch Johansen.

Driftsikkerhed er vigtigst

Så sent som i den seneste uge var både Margrete Læsø og dens forgænger ude af drift på grund af henholdsvis besøg på værft og mekanisk nedbrud. Derfor var der ingen sejlads mellem Læsø og Frederikshavn hele torsdag i sidste uge. 

- Det tydeliggør, hvor vigtigt det er for en ny færge at være driftsikker, fortæller Tobias Birch Johansen. 

- Driftsikkerheden er fantastisk vigtig. Det er højeste prioritet. Vi skal sikre afgangene i en højere grad, end vi har nu. 

Tobias Birch Johansen ser ind i en virkelighed, hvor danskerne skal være mere tilgængelige. Og det skal en ny færge også være behjælpelig med.

- Det er super vigtigt, for danskerne at være fleksible, og det kan flere afgange på vores færge for eksempel være med til at styrke. Og i takt med, vi får bedre vilkår for vores gæster, kommer der også et højere serviceniveau for vores egne læsøboere. Og det er også meget vigtigt.