LIGE NU:

Godt nyt til nordjyder: Fem kommuner vil sænke skatten

Fra både Mariagerfjord Kommune og Brønderslev Kommune lyder det, at der kan være forbedringer på vej, hvis de får lov at sænke skatten.

Der kan være godt nyt på vej til mange nordjyske borgere.

Fem kommuner har nemlig ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om lov til at sætte kommuneskatten ned til næste år.

I Brønderslev Kommune ligger skatteprocenten lige nu på 26,9, og de ønsker at sænke den med 0,6 procent - altså ned til 26,3.

quote Det er 30 millioner kroner, som borgerne slipper billigere, så de får en smule flere penge mellem hænderne.

Mikael Klitgaard, borgmester, Brønderslev Kommune, Venstre

- Det er 30 millioner kroner, som borgerne slipper billigere, så de får en smule flere penge mellem hænderne, siger Mikael Klitgaard (V), der er borgmester i Brønderslev Kommune, til TV2 Nord.

- I vores kommune koster det (skattenedsættelsen, red.) ikke borgeren noget. Der er ingen service, der forsvinder. Vi kan stadig bruge penge og har fået flere til ældrepleje, børnepasning, skoler, siger borgmesteren.

Fem nordjyske kommuner har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om lov til at sænke kommuneskatten til næste år. Det sker i kølvandet på forårets udligningsreform, der har givet flere kommuner ekstra penge i kassen. Vi har i dag spurgt borgmestrene i Brønderslev og Mariagerfjord Kommuner, hvilken betydning den lavere skat får for borgerne.

Polstring af kommunekassen

Udover Brønderslev Kommune har også Rebild, Vesthimmerland, Læsø og Mariagerfjord Kommuner ansøgt om at sænke skatten.

For både Brønderslev Kommune og Mariagerfjord Kommune er grunden til ansøgningen blandt andet, at der er kommet flere penge i kassen med forårets udligningsreform.

- Der var jo en ekstra skat, de skulle betale for to år siden, og jeg hørte praktisk talt ingen, der klagede. Så ville det også være forkert, nu hvor vi har muligheden, hvorfor skulle vi så ikke sætte den ned med 0,2 procent igen. Og det er det, vi søger, siger Mogens Jespersen (V), der er borgmester i Mariagerfjord Kommune, til TV2 Nord.

Men nu har I jo været igennem massive besparelser de senere år, hvorfor så ikke udnytte denne situation til at polstre kommunekassen til fremtiden?

- Jamen, det er der skam også plads til. Vi er så heldige, at udligningen har givet os de muligheder, at vi både kan polstre vores pengekasse, og at der stadigvæk bliver plads til at sætte skatten ned med 0,2 procent.

quote Borgerne kommer ikke til at mærke en nedgang. Tværtimod.

Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune, Venstre

I Mariagerfjord Kommune er skatteprocenten lige nu på 26,1, og de har ansøgt om at sænke skatten med 0,2 - altså ned til 25,9 procent. Og det kommer borgerne til gavn.

- Borgerne kommer ikke til at mærke en nedgang. Tværtimod. Via udligningen - hvor vi er blevet bedre stillet - får vores serviceniveau lige en tak opad, så højt som vi nu må sætte den op. Så der bliver både plads til cykelstier hele vejen omkring fjorden og højere niveau i daginstitutioner, skoler og for ældre. Så borgerne kommer ikke til at mærke det, og så får de cirka 1000 kroner hver i lommen, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen (V).

Så det er en forbedring, der er i vente?

- Det er det i hvert fald, siger han.

Kommunernes ansøgninger bliver behandlet i slutningen af denne måned.