LIGE NU:

Gratis taxa skal få de unge til at blive

Mariagerfjord Kommuner sætter en forsøgsordning i gang, hvor unge kan tage en taxa ganske gratis. For de vil gerne have, det også er attraktivt for unge at bo i kommunen.

Gratis taxa til alle unge. Det lyder næsten for godt til at være sandt - men ikke desto mindre er det virkeligheden i Mariagerfjord Kommune. I et forsøg på at fastholde flere unge i kommunen, tilbyder man nu at køre de unge med taxa, frem for at de skal vente på en bus, der kun kører ganske sjældent. Dermed håber man, at det giver bedre muligheder for de unge at være sociale i hele kommunen.

Søren Nissen er en af dem, der kan få glæde af ordningen. Han sidder i dag og venter på bussen. Men fremover vil han i stedet kunne tage en taxa på Mariagerfjord kommunes regning.

- Jeg synes, at det er en god idé, de har fundet på for os unge.

Det er de 15 til 21-årige der kan tage gratis taxatur indenfor kommunegrænsen i tidsrummet fra 15-23.

- Det er lækkert nok, at man kan komme til Hadsund efter klokken 15. Og de kører bare, og det er gratis, siger Søren Nissen.

Forsøget sker i erkendelse af en utilstrækkelig busdækning – især i kommunens mindre landsbyer.

- De har ikke de samme muligheder, som man har, hvis man bor i Aalborg eller en af de andre store byer. Så det er vores måde at forsøge at hjælpe dem og gøre det lidt mere attraktivt at bo ude i landkommunerne og yderdistrikter, siger Jørgen Hammer Sørensen (O), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune.

Forsøget er et samarbejde mellem kommunen og Nordjyllands Trafikselskab. Mariagerfjord Kommune betaler, og Nordjyllands Trafikselskab søger for en taxa – til glæde for kommunens unge.

Også hos en af kommunens lokale taxa-vognmænd hilser man forsøget velkommen.

Jamen vi får da lidt ture, der falder af, fordi det kan da ikke undgås, at vi har biler der kører, så der kommer da lidt kørsel, siger Allan Pedersen, der er kørselsleder ved Vebbestrup Turistfart.

I flere andre jyske kommuner forsøger man sig med lignende ordninger med positive erfaringer. Og derfor er Mariagerfjord klar til at ofre 200.000 kroner på projektet.

Der har jo været nogle år, hvor kommunen skulle spare. Er det så i orden, at man iværksætter sådan noget her?

- Nu havde vi et modbydeligt år sidste år, hvor vi skulle spare rigtig mange penge, der er vendt om nu. Og så skal vi heller ikke lade kommunen gå til i besparelser – vi skal også tænke fremadrettet og spørge os selv, hvad vi så kan gøre, for at få folk til at flytte til kommunen, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Og måske har udvalgsformanden en pointe. I hvert fald er Søren Nissen ikke afvisende overfor at blive i kommunen.

- Ja hvis det kommer til at køre helt optimalt, så vil jeg gerne bo her. Så for os unge er det bare at komme ud efter klokken tre og bestille en. Så det er dejligt, siger han.