Havnefoged hjalp til ved redningsaktion og fik reddet elever i land

En havnefoged fra Øster Hurup var den første på stedet, da en skoleklasse tirsdag skulle reddes i land, efter de var drevet til havs på SUP-boards. Han synes, det var uprofessionelt af instruktørerne at tage eleverne med ud uden en ledsagebåd. Det afviser indehaveren af Sup i Sup, der stod for eventet.

Opdateret klokken 17.35 med svar fra indehaveren af Sup i Sup, der stod bag SUP-turen på elevernes lejrskoletur.

Havnefoged Brian René Krogh Andersen handlede hurtigt, da han tirsdag formiddag fik et opkald om, at en skoleklasse var i havsnød ud for kysten ved Øster Hurup. Han blev ringet op af beredskabet og sejlede selv ud for at redde eleverne i land.

- Eleverne var samlet i tre klynger, og jeg fik hurtigt samlet to piger og en dreng op. Derefter får jeg hjulpet flere af dem, indtil jeg har syv elever i båden. Falck kommer til og får også hentet flere af dem op, fortæller Brian René Krogh Andersen.

Han fortæller, at der var et godt overblik over eleverne hele tiden, og der var heller ikke elever, der røg i vandet på noget tidspunkt:

- Der var rimelig ro på, for eleverne sad alle sammen på deres boards og padlede lige så stille, og jeg kunne se dem alle sammen. Det var først, da jeg kom ind til kysten med eleverne, at det gik op for mig, hvor alvorligt, det kunne have været. Der så jeg ambulancerne, som holdt klar, og dykkerbåden, der også var klar, siger han.

- Det rammer, når det er børn

Efter redningsaktionen blev havnefoged Brian René Krogh Andersen ringet op og takket for sin indsats ved redningsaktionen.

- Jeg må da indrømme, at jeg havde lidt vand i øjnene, da de ringede og sagde tak. Når man står i det, så tænker man ikke så meget over det, men bagefter rammer det, især når det har med børn at gøre, siger han.

Brian René Krogh Andersen har haft sin gang på havnen i Øster Hurup, siden han var seks år gammel, og de seneste 12 år har han arbejdet som havnefoged samme sted. Derfor kender han også området særdeles godt, og det undrer ham, at skoleklassen blev ledt ud på det område, hvor de skulle reddes ind fra.

quote ...jeg synes ikke, det er særligt professionelt at tage derud. Især, når de ingen ledsagerbåd havde med. Jeg ved, at andre skoler har været afsted med en følgebåd, og det burde de også have haft.

Brian René Krogh Andersen, havnefoged i Øster Hurup

Brian René Krogh Andersen fortæller, at da han var ude at bade klokken syv tirsdag morgen, blæste det cirka seks sekundmeter. Herefter er vinden taget til op ad dagen.

- De har valgt det værste sted, for der er ingen læ for træerne på det sted. Det er det mest vindfølsomme område, og jeg synes ikke, det er særligt professionelt at tage derud. Især, når de ingen ledsagerbåd havde med. Jeg ved, at andre skoler har været afsted med en følgebåd, og det burde de også have haft, siger havnefogeden.

Instruktør: - Det var forsvarligt 

Det var firmaet Sup i Sup fra Svenstrup, der var med eleverne på vandet og stod for at instruere dem. Indehaver og instruktør i firmaet, Søren Andersen, til TV2 Nord vurderer fortsat, det var forsvarligt, de unge blev sendt på havet tirsdag.

quote Vi har ingen redningsbåd med af den simple årsag, at ingen på noget tidspunkt er udsat for nogen fare, hvor en sådan foranstaltning er nødvendig.

Søren Andersen, SUP-instruktør og indehaver af Sup i Sup.


Der har været lidt kritik omkring, at I tog kursisterne med ud på et sted, hvor der ingen læ er - og ydermere afholdt kurset trods stærke vindforhold. Var det forsvarligt at afholde kurset?

- Ja, det var forsvarligt da vi startede. Vi startede turen med godt vejr og vindstille om morgenen. Øster Hurup Strand er en af de mest venlige strande i hele Danmark, med lavvande flere hundrede meter ud. Vi er uheldige at vejret skifter meget pludseligt, og vi vurderer hurtigt, efter vejret skifter, at tilkalde hjælp. Der var måske meget hjælp på stedet til, at vi som firma selv slog alarm, og til at der blot var seks elever og fire voksne i vandet der skulle have hjælp. Men ”Vi vil hellere tilkalde hjælp en gang for meget end en gang for lidt”. Vi er selvfølgelig kede af, at folk mistolker hændelsen gennem medierne, siger han.

Hvorfor havde I ikke en redningsbåd med, i tilfælde af at elever ville drive til havs?

- Vi har ingen redningsbåd med af den simple årsag, at ingen på noget tidspunkt er udsat for nogen fare, hvor en sådan foranstaltning er nødvendig. Vi har altid redningsveste på, og ved dette event endda også neopren våddragter og neopren-sokker til at holde godt på varmen. Det, vi oplevede i Øster Hurup, var et meget pludseligt vejrskifte, som vi i situationen ikke har en chance for at forudse, men blot må håndtere på bedst mulige måde, hvilket vi elever, lærer og instruktører sammen gjorde rigtig godt, lyder det fra Søren Andersen.

Betyder denne episode, at I i fremtiden vil gøre noget anderledes? Tage yderligere forholdsregler eller lignende.

- Vi vil i fremtiden gøre, som vi altid har gjort, hvilket fungerer rigtig godt og var med til at dagen i Øster Hurup blev afviklet forsvarligt, uden at nogen på noget tidspunkt var i fare. Vi valgte at tilkalde hjælp til at komme i land, grundet det pludselige vejrskifte og vurderingen af at børnene ikke havde kræfter nok til selv at komme i land. I modsætning til, hvis det var udelukkende voksne, vi havde med at gøre. Derfor vil vi som sagt altid: ”hellere tilkalde hjælp en gang for meget end en gang for lidt”. Vi vil selvfølgelig fortsat læse vejrprognoser og have alt udstyr i orden, som det også var ved eventet i Øster Hurup tirsdag. 


Seneste nyt

fra Nordjylland