Bukkejagt i fare efter IT-problemer

Op mod 20.000 jægere når ikke at få deres våbentilladelse i tide til, at bukkejagten bliver skudt i gang på mandag, fordi politiets nye it-system ikke virker.

Jægernes juleaften bliver den kaldt, den 16. maj, dagen hvor bukkejagten bliver skudt ind. For dagen er helt særlig for mange jægere.

- Det er bare skønt med sommerjagten, når man står op i morgenlyset før alle andre og kommer ud i naturen, siger jæger Kristian Bak Pedersen fra Mors.

Men i år er det ikke alle, der kan være med på den store dag, for systemet til godkendelse af våbentilladelser virker ikke. Det betyder, at politiet manuelt må gennemgå ansøgningerne, og det har skabt stor forsinkelse på tilladelserne. Derfor må ansøgerne vente tålmodigt, hvad enten de søger for første gang eller søger om fornyelse, som det skal gøres hver 10. år. 

Nyt system med fejl på

Ventetiden er opstået, fordi politiet har skiftet system - det nye system virker bare ikke. Systemskiftet var nødvendigt, fordi EU-kravene til våbentilladelser var blevet skærpet efter flere års fokus på terror. Skiftet skete 18. januar, så siden da har ansøgningerne hobet sig op.

- Vi var nødt til at tage det nye system i brug, selvom det ikke virkede og stadig havde fejl og mangler, siger Karin Jønler, der er afdelingschef for Politiets Administrative Center.

Hvorfor tog I systemet i brug, når I vidste, det ikke virkede?

- Danmark ville have fået bøder, hvis man ikke tog systemet i brug. Det er rigtigt, det her går ud over nogle mennesker som jægere og andre skytter, og det er selvfølgelig meget uhensigtsmæssigt, så det er vi meget kede af, at det er sådan, siger Karin Jønler.

Danmarks Jægerforening mener, at der er tale om cirka 20.000 ansøgninger, der afventer behandling.

quote Det skulle nok have været afprøvet noget mere, inden det blev sat i værk

Kristian Bak Pedersen, jæger

En træls situation

Lørdag blev der trænet riffeljagt i Solbjerg og Omegns Jagtforening på Mors, så skytterne er helt klar til den store jagtdag mandag. Og i klubben var der stor ærgerlse over, at mange nye skytter ikke kunne deltage på grund af manglende våbentilladelse.

- Det er jo noget, der er kommet over natten med det IT, som måske ikke var helt gennemtænkt. Det skulle nok have været afprøvet noget mere, inden det blev sat i værk, siger jæger Kristian Bak Pedersen.

Kristian Bak Pedersen glæder sig over, at hans jagttegn først udløber i 2025, hvor han håber, systemet virker igen.
Kristian Bak Pedersen glæder sig over, at hans jagttegn først udløber i 2025, hvor han håber, systemet virker igen.

- Det er træls. Jeg ved, hvordan jeg havde det, da jeg var ny jæger. Der skulle bare ske noget. Så bliver man stoppet af en form for papirnusseri, siger Søren Balle Kibsgaard, der er en af klubbens riffelinstruktører.

Lange udsigter

Som det ser ud nu, skal de afventende jægere finde den store tålmodighed frem, for ifølge Karin Jønler kommer de til at vente lidt endnu. Hun forventer, at systemet vil virker ved udgangen af juni, men det er ikke noget, der fører jubel med sig på Mors.

- Selv når systemet kommer til at virke, så har de en pukkel af ansøgninger, der ligger. Så hvornår den er afviklet? Pas, siger Søren Balle Kibsgaard.

Bukkejagten, som slutter 15. juli, vil sandsynligvis være ovre, inden flertallet af de ventende får deres tilladelse, for det vil ifølge Karin Jønler tage måneder at komme til bunds i bunken. 

Hos Danmarks Jægerforbund er der så stor undren over, at systemet er taget i brug uden at virke, at de nu har klaget til ombudsmanden, som har bedt om en fuld redegørelse af situationen.

Risikabelt at jage uden tilladelse

Hvis du er en af de jægere, som må se langt efter en våbentilladelse, skal du nok holde dig hjemme fra årets bukkejagt, for det kan have store konsekvenser at jage uden.

- Straffen er hård i dag. Man får taget sit jagttegn og kan risikere fængsel. Jeg tror og håber ikke, at der er nogen, der tilsidesætter det og tager på jagt alligevel, siger Søren Balle Kibsgaard.

Se indslaget om de manglende våbentilladelser her:

Op mod 20.000 jægere når nemlig ikke at få fornyet deres våbentilladelse - fordi politiets nye it-system er brudt sammen.

Seneste nyt

fra Nordjylland