Seneste nyt

fra Nordjylland

30.000 atleter og frivillige kan nu redde liv

I al sport banker hjertet hurtigere end normalt i brystkassen - det skal det. Men det udsætter også hjertet for en vis risiko.

- Hjertet er godt oppe og pumpe i idrætslivet, og hvis uheldet er ude, og det går galt, så er det vigtigt, at der er nogen, der kan træde til med hjælp, siger partnerskabschef hos DGI, Jan Nielsen i en pressemeddelelse.

Derfor har forbundet sendt knap 30.000 idrætsudøvere, trænere og ledere på hjerteredderkursus.

29.431 personer har nu lært, hvordan de kan hjælpe især de ældre, der er i en øget risiko.

- Vi vil gerne tage endnu mere ansvar for at få seniorerne til at bevæge sig mere. Og det er klart, at der er en større risiko, når man kommer op i alderen, forklarer Jan Nielsen.

I Nordjylland har DGI mere end 175.000 aktive udøvere fordelt på 800 forskellige idrætsforeninger. På landsplan har DGI 1,6 millioner medlemmer.

Derfor er det vigtigt at kunne hjerte-lunge-redning

  • Hvert år sker der 5.000 hjertestop udenfor hospitalet. Hvis vedkommende bliver genoplivet, før ambulancen kommer frem, har helt op til hver anden en chance for at overleve.

  • Cirka 14 procent af de personer, der får hjertestop uden for hospital, overlever.

  • De fleste får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for cirka ti minutter.

  • Efter cirka seks minutter kan hjernen begynde at tage skade. For hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka ti procent.

Kilde: Hjerteforeningen