35.600 nordjyske børn og unge er tilmeldt Uge Sex
Foto: Sex & Seamfund
Årets Uge Sex har sociale medier som årets særlige tema. 35.600 nordjyske skolebørn deltager i kampagnen.
I næste uge skal børn og unge i Region Nordjylland deltage i Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex. Årets særlige tema er sociale medier.
De allerfleste børn og unge har gode oplevelser på sociale medier som Instagram og Snapchat. Men der er også nogle, der oplever at blive mobbet – for eksempel med ubehagelige og anonyme beskeder.
- Børn mobber ikke mere på sociale medier end i den fysiske verden. Men når børn får ubehagelige og anonyme beskeder på sociale medier, når kammerater skriver HATE på deres billeder, eller de bliver slettet som ven af klassekammeraterne, rammer uvisheden hårdt: Hvem har sendt beskeden, hvor mange har set den, hvor mange er enige, kommer der mere, siger Marianne Lomholt, der er national chef i Sex & Samfund.
Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til børn og unge i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser. Kampagnen kører over hele landet den 8.-12. februar. Over 9.800 undervisere har tilmeldt over 425.000 elever til årets Uge Sex, der har sociale medier som årets særlige tema.
Mobning og mistrivsel
Flere undersøgelser fra blandt andet Børnerådet peger på udfordringer med mistrivsel og mobning i forbindelse med børn og unges brug af sociale medier. Derfor skal eleverne for eksempel arbejde med hvilke billeder, man deler af sig selv og andre, hvordan man kommenterer andres opslag, og hvordan man beskytter sit privatliv, så kun ens venner kan se de billeder, som man lægger op.
- Danmark er det land i Europa, hvor børn er tidligst på sociale medier og bruger det mest. Derfor er det vigtig, at børn lærer at passe på sig selv og hinanden og lærer at gøre sociale medier til et godt sted at være for alle. For oplevelser på sociale medier – både de gode og de dårlige - har en betydning for, hvordan vi har det, siger Marianne Lomholt.
Meget mere end sexsygdomme og prævention
Uge Sex tilbyder lærere, skolepædagoger og sundhedsplejersker gratis og alderssvarende materialer, der skal støtte i at gennemføre god sundheds- og seksualundervisning om krop, grænser, rettigheder, relationer og trivsel på sociale medier – og i den fysiske verden.
Undervisningen bygger i høj grad på dialog-øvelser – for eksempel ’De fire Hjørner’, hvor eleverne med udgangspunkt i et konkret dilemma skal diskutere fordele og ulemper ved forskellige handlemuligheder.
- Mange har en oplevelse af, at sundheds- og seksualundervisning handler om sexsygdomme og prævention, men det handler om meget mere. For børn og unge oplever i deres hverdag en række udfordringer og dilemmaer i forhold til køn, krop, rettigheder, trivsel og seksualitet - både online og offline. Derfor skal eleverne også arbejde med spørgsmål som: Hvad vil det sige at have ret til egen krop, hvordan respekterer man andres grænser, hvad vil det sige at være en god ven på sociale medier, siger Marianne Lomholt.
Kære forældre: Tal med dit barn om livet på sociale medier
Som en del af Uge Sex 2016 henvender Sex & Samfund sig også direkte til forældre. Det sker med informationskampagnen 'Tal med dit barn om livet på sociale medier'.
Kampagnen skal tilbyde forældre inspiration og viden til at støtte sit barn med at trives og være en god kammerat på sociale medier. Den kører bl.a. på www.facebook.com/sexogsamfund. Se også guide nederst.
God sundheds- og seksualundervisning skal passe til barnets og den unges alder:
I 0.-3. klasse handler undervisningen typisk om kroppen, grænser, køn, følelser og familie.
I 4.-6. klasse handler det om identitet, pubertet, køn, følelser, familier og medier.
I 7.-9. klasse handler det også om det spirende ungdoms- og seksualliv og om kærester, prævention, graviditet, sexsygdomme og seksualitet.
På ungdomsuddannelserne bygger undervisningen oven på grundskolens fx i forhold til seksualitet, lyst, grænser, rettigheder og seksuel sundhed.
En vigtig del af undervisningen er dilemma-øvelser, hvor eleverne sammen arbejder med og diskuterer dilemmaer og udfordringer i forhold til krop, køn, trivsel, rettigheder, seksualitet, som børn og unge oplever i deres hverdag.
Tal med dit barn om livet på sociale medier: Ti gode råd til forældre
- Tal med dit barn om, hvordan man skriver til andre, hvordan man kommenterer andres opdateringer, og hvordan det er nemmere at misforstå hinanden i en besked, end hvis man stod over for hinanden
- Tal om, hvordan man er en god ven både i den fysiske verden og på sociale medier
- Tal om forskellen på en privat og en offentlig profil
- Tal om, hvilke billeder man kan bruge som profilbillede, hvilke billeder man har lyst til at dele, hvem der kan se billederne og hvilke sammenhænge, de kan komme til at indgå i. Overvej også hvilke billeder af dit barn, som du selv deler på sociale medier, og hvad dit barn synes om det
- Tal om, at man ikke deler billeder af andre uden at have fået lov af vedkommende
- Tal om, hvordan man kan løse de konflikter, som kan opstå på sociale medier
- Tal om, hvilke oplysninger, man ikke deler på sociale profiler - for eksempel ens fulde navn og adresse eller koden til profiler på sociale medier
- Tal om, at dit barn skal gå til dig eller en anden voksen, som dit barn har tillid til, hvis barnet oplever noget ubehageligt eller grænseoverskridende på nettet
- Forklar dit barn, at hun/han altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder og lad dit barn opleve dig som en god og tryg samtalepartner - også hvis dit barn er kommet til at gøre noget, som hun/han har fortrudt. Fortæl eksempelvis, at man sagtens kan komme til at begå fejl eller gøre noget, man bagefter godt ved er dumt, og hvis det sker, så vil I gerne hjælpe.
- Undersøg, hvilke officielle retningslinjer, der er for aldersgrænser på det sociale medie, som dit barn gerne vil have en profil på. Hvis I vælger ikke at følge de officielle retningslinjer, så overvej hvilke retningslinjer dit barn skal have for at være der - fx at man kun er venner med nogen, som man kender, at man skal have en lukket profil, og understreg at man skal beskytte sin kode. Fortæl også, at man ikke må dele følsomme oplysninger som koder, cpr nummer, telefon og adresse til nogen, man møder på nettet.