49 nordjyske skoler sætter sund kost på skoleskemaet
Foto: Simon Knudsen, Ritzau/Scanpix
Projekt Sund Skole skal lære de yngste elever, hvorfor rugbrød og grønt er bedre end slik og sukker i madpakken.
I Region Nordjylland er 49 skoler med i "Projekt Sund Skole", der sætter fokus på, hvor vigtigt en sund og varieret kost er for børns indlæringsevne.
Et nyt skoleår er begyndt, og det betyder, at det igen er tid til at smøre madpakker. Men hvad skal der så i madkassen, for at det giver god energi til en lang skoledag?
Det er omdrejningspunktet for det EU-støttede Projekt Sund Skole, der skal hjælpe eleverne til at forstå, hvordan rugbrød, æbler og gulerødder giver bedre energi til krop og hjerne end, hvis der er slik og sodavand i madkassen.
I alt 49 nordjyske skoler er med i projektet, som henvender sig til elever i 0.-3. klasse, og som Mejeriforeningens Skolemælksordning står bag.
- Vi er meget tilfredse med, at undervisningsmaterialerne når så bredt ud. Dels betyder det jo, at skolerne kan bruge formatet, men vigtigst af alt, at endnu flere børn får mere viden om god og sund kost, siger Louise Poulsen, projektleder ved Mejeriforeningens Skolemælksordning.
En væsentlig del af projektet er samarbejdet mellem skole om hjem, og så fer der tale om et flerårigt program, som følger eleverne gennem hele indskolingen. Det er nemlig her, at de gode madpakkevaner skal grundlægges.
- Det er ikke uvæsentligt, hvad der kommer med i madpakken. Børn har brug for næring til læring. De tilbringer dagligt seks til ni timer i institution eller skole og får dækket cirka 50 procent af deres energibehov her. I de små klasser har børnene stadig madpakke med hjemmefra, og det er i det hele taget her, de gode kostvaner skal formes. Derfor sætter Projekt Sund Skole først og fremmest fokus på de yngste elever, siger Louise Poulsen.
Projektet er gratis at deltage i, og materialet, der kan hentes digitalt, er delt op i emner som sociale aktiviteter, forældreinvolvering, faglighed og kreative aktiviteter. Klasserne kan blandt andet finde på et sundhedsslogan, få en madpakkemakker og lære, at gode madvaner også handler om, hvordan vi opfører os overfor hinanden, når vi spiser.