01:49

Afsluttet auktion: 19.000 husstande får bedre mobildækning

Statens frekvensauktion er netop afsluttet, og TDC, Telia og Telenor skal fremover stå for at styrke mobildækningen i flere områder i Danmark.

Tre frekvenstilladelser har været på auktion i Danmark siden 19. februar. Nu er auktionen afsluttet og de tre selskaber TDC, Telia og Telenor skal fremover sørge for mobildækningen på de tre frekvenser. I alt får 212 områder i Danmark ny mobildækning inden 2022. 

- Det er bredt fordelt over hele Danmark, men det er især målrettet områder, hvor der i dag er en dårlig dækning, siger Lars Christian Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister. 

Regeringen havde inden auktionen stillet store krav til, hvilken dækning der skal være i områderne. De nye krav til teleselskaberne skal blandt andet sikre, at beboere i mange områder får en mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s. 

Samtidig skal der også sættes master op i tyndtbefolkede områder, selvom selskaberne ikke tjener så mange penge i disse områder som i tætbefolkede områder. Tiltagene skal sikre, at husstandene i de 212 områder får en bedre dækning, også selvom det er i landområder.

Usikkerhed om pris for forbrugere

- Regeringen har stillet massive krav om bedre dækning, og det er lykkedes. Fremover får 19.000 husstande en langt bedre dækning, så de kan bruge deres telefon til andre ting end bare at tale i, siger Lars Christian Lilleholt.

Da kravene blev fremsat inden auktionen, kritiserede Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, at regeringens ambitioner var alt for høje.

- Ved at stille dækningskrav med så høje hastighedkrav tvinger man selskaberne til at sætte master op i områder med få beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne så ikke bruge til at sørge for 5G andre steder i landet, siger Jakob Willer, sagde direktør Jakob Willer den 4. marts til TV2.

Men den bekymring deler ministeren ikke. Ifølge ham er konkurrencen for stor selskaberne imellem til, at det bliver et problem i fremtiden:

- Jeg deler ikke den frygt, branchen har haft i forhold til konkurrencen. Det er selvfølgelig selskaberne selv, der sætter prisen, men heldigvis har vi en rigtig god konkurrence på det område, siger Lars Christian Lilleholt, Venstre.

Her kan du se de områder, der fremover får bedre mobildækning.