LIGE NU:

Agri Nords bøn: Bekæmp den rynkede rose

Den rynkede rose eller hybenrosen, som den af nogle også kaldes, slår lige nu lystigt sine folder langs de danske kyster. Det er et problem, mener Agri Nord, for rosen tager livet af de andre planter.

Den breder sig en halv meter om året, skygger for alle de andre planter og indtager i stigende grad de danske kystlinjer. Den rynkede rose er en såkaldt invasiv art, der ifølge Agri Nord skal bekæmpes effektivt, hvis den ikke skal tage livet af de danske hjemmehørende arter.

Agri Nord håber derfor, at lodsejerne vil gribe sprøjten og bekæmpe rosen. Men man skal være opmærksom, før man giver sig i kast med sprøjtemidler.

- Sprøjtemidler er klart det mest effektive middel til at bekæmpe rynket rose, men ofte står de på arealer, som er registreret som beskyttet natur, og det kræver dermed en dispensation fra kommunen, fortæller Michael Palsgaard, Projektkoordinator hos landboforeningen Agri Nord.

Dermed ikke sagt, at kampen mod den rynkede rose er tabt.

- Udover sprøjtning er det muligt at bekæmpe rynket rose ved hjælp af afgræsning eller nedklipning/brakpudsning. Flere lodsejere har søgt om tilskud til hegning, så de kan iværksætte afgræsning, fortæller Michael Palsgaard.

Men afgrænsning fjerne ikke planterne. Det begænser kun spredningen en smule. Det kommer derfor til at kræve en stor arbejdsindsats, hvis rosen skal bekæmpes.

- Vesthimmerlands Kommune prøver med mekanisk bekæmpelse i udvalgte områder. En anden mulighed er at grave planten op, men det kan forstyrre naturarealerne og kræver desuden dispensation fra Naturbeskyttelsesloven. Det er dog muligt at opgrave de mindre buske, fortæller Michael Palsgaard.

Målrettet sprøjtning er ifølge ham den bedste løsning. Hvis altså man kan få dispensation fra kommunen.

- RoundUp med aktivstoffet glyphosat virker, når det anvendes i maksimal tilladte dosis. Sprøjt gerne her i sommer eller sidst på sommeren med f.eks. en rygsprøjte, siger Michael Palsgaard, der opfordrer til, at man gør sig umage med kun at ramme rynket rose med sprøjtemidlet, helst på en vindstille dag, så de naturligt hjemmehørende græsser og urter går ram forbi.

Når først den rynkede rose er væk, vil de hjemmehørende arter komme tilbage af sig selv.

def_thumb,50_percent

play Jeanette håber på hjælp fra ny senfølgeklinik: - Bare jeg ikke skal have det sådan her resten af livet

brand 1

gallery Staldbygning stod i brand: Halmballer fik ilden til at sprede sig

frost vinter sne kulde koldt

Søndag bliver sidste vinterdag i denne omgang

PH 150121 Mangler mælk til for tidligt-fødte Still

play Hospital mangler mælk til for tidligt fødte: - Det gør en verden til forskel

def_thumb,50_percent

play Jeanette håber på hjælp fra ny senfølgeklinik: - Bare jeg ikke skal have det sådan her resten af livet

brand 1

gallery Staldbygning stod i brand: Halmballer fik ilden til at sprede sig

Til forsiden

Til forsiden