Alt for få nordjyder bruger livreddende app
Foto: TV2
112-appen fortæller alarmcentralen præcis hvor i verdenen, du er. Appen kan være livreddende, mener Nordjyllands Beredskab.
Ifølge Nordjyllands Beredskab bør nordjyderne være bedre til at bruge 112-appen, der sender ens præcise position til alarmcentralen.
I Hjørring Kommune alene oplever Nordjyllands Beredskab omkring fem gange om året, at de har svært ved at nå frem med hjælp, fordi borgerne ikke kan oplyse en nøjagtig adresse.
Derfor bør flere benytte sig af 112-appen, lyder det i dag fra Nordjyllands Beredskab.
112-appen, man kan bruge til at ringe op til alarmcentralen, sender ens koordinator, så beredskabet og politiet kan se hvor i verdenen, man befinder sig.
Det er nyttigt, hvis man ikke har en præcis adresse, man kan give til alarmcentralen. For eksempel, hvis man befinder sig på en strand eller i en skov. Derved kan beredskabet nå meget hurtigere frem og hjælpe til ved ulykken.
Nordjyllands Beredskab understreger, at den ekstra tid, de får, når man bruger appen, kan være altafgørende, når det handler om at redde liv.
- Tiden spiller jeg altid ind. Jo hurtigere, vi finder frem og støtter de mennesker, der er i gang med at udøve hjælp ude på stedet, jo større er chancen for, at vedkommende overlever, siger indsatsleder fra Nordjyllands Beredskab Jesper Ludvigsen.
Og går man en tur på stranden mellem Løkken og Blokhus og spørger nordjyderne, kan de godt se, at det bliver besværligt at forklare alarmcentralen, hvor de er uden brug af appen.
- Det ville jeg ikke kunne gøre. Jeg ville ikke kunne sige andet end, at jeg var gået ned ved Løkken, og så var jeg gået mod Blokhus. Det er hvad, jeg kunne gøre, siger Alice Nielsen fra Aabybro.
I går omkom en 65-årig mand efter at han var kæntret i en kano i Uggerby Å. Der blev hurtigt ringet 112, men ifølge Nordjyllands Politi var hjælpen en time om at nå frem, fordi man ikke kunne få en nøjagtig adresse i det øde område ved åen.
Politiet understreger, at vidnerne ved episoden ved Uggerby Å gjorde en stor indsats for at redde manden.
Om appen kunne have reddet manden er uvist, men generelt mener myndighederne, at funktionen kan redde liv.
- Det er en grundlæggende forudsætning for, at vi kan sende hjælp til dem, at vi ved, hvor folk er, siger Jesper Ludvigsen.
For at 1-1-2 appen virker skal telefonen have mindst 25 procent strøm. Der skal være internetforbindelse, og GPS'en skal være slået til.